SAJAMSKI četvrtak, tradicionalni Školski dan, i ove godine je u hale Sajma knjiga privukao reke mališana, koji su se kućama - razasutim po celoj zemlji, vraćali sa kesama punim knjiga.

Našlo se u tim kesama i školskih priručnika, ali mnogo više mladih posetilaca sajma požurilo je na štandove izdavača koji se diče najnovijim izdanjima hitova za decu i mlade - fantastičnih ili tinejdžerskih trilogija, tetralogija, čak osmoknjižja kao u slučaju kultne Džoan K. Rouling, do knjiga autora koji su i sami tek zakoračili u teen uzrast.

Među ovim poslednjim, ističu se autori novopokrenute edicije izdavačke kuće "Čigoja" - četrnaestogodišnji Luka Karadžuleski sa autobiografskim štivom "Emocija" (koje mladi beogradski pisac potpisuje na štandu kad god mu školske obaveze to dopuste) i Jana Ševkušić, Lukina vršnjakinja iz Užica, sa knjigom "Neozbiljno/Preozbiljno".

"Kreativni centar", pored sedmog i osmog dela serijala o Petsonu hit pisca i ilustratora Svena Nurdkvista, i knjiga domaćih pisaca za decu, očekivano beleži ogromnu potražnju i za naslovom "Stilske igre 2" Simeona Marinkovića i Dušana Pavlića, a (neočekivano?) i za knjigom "Kompjuteri i programiranje za decu" koju podjednako traže i roditelji, ali i svojim slikovnicama. U petak će sa dr Jagodom Jorgom, autorkom knjige "Dijeta za tinejdžerke - UPS!" ovog izdavača, od 17 časova razgovarati trideset učenika farmaceutsko - fizioterapeutske škole koji su knjigu pročitali.

Štand "Vulkana" zaposele su horde tinejdžerki čekajući potpis svoje ispisnice, srednjoškolke Marije Žeželj.

REDOVI ZA HARIJA
SVAKAKO najmanje iznenađenje je jagma za osmim delom, ili dodatkom sedmoknjižju o Hariju Poteru, koje je Džoan K. Rouling napisala u formi dramskog teksta. Nebrojeni školarci su nestrpljivo otvarali svoje primerke knjige "Hari Poter i ukleto dete" na samo korak do štanda "Evrobuka". Ovaj izdavač beleži veliko interesovanje i za ostale delove ove kultne sage, ali i za knjige iz serijala o Džeronimu Stiltonu.

"Odiseja" pored starijih naslova koji se nanovo traže i ove godine, ogromno interesovanje izaziva kao izdavač serijala o Doktoru Proktoru neprikosnovenog norveškog hit pisca za sve generacije, Jua Nesbea, a sami mladima preporučuju "Kockograd" Ištvana Lakatoša, ali i knjige iz trilogije o Bartimeju koje se prodaju za samo stotinu dinara.

U "Buklendu" izdvajaju "Stubove srpske duhovnosti", ali i knjige Radivoja Raše Popova, pre svega novu "Dete kao zagonetka".

Ovenčana nagradom za dečju knjigu godine je antologija "Najlepše pesme za decu" koju je priredio Nenad Simonović a objavio "Tanesi", ali i "Lola - pas detektiv" Une Babić (izdavač "Interpres"). Kod "Lagune" se može naći nova, ("umanjena") varijanta Zmajeve riznice, koju je u "Vulkanovom" izdanju ilustracijama ulepšao Bob Živković.

ZA PAMETNIJE

PISAC Uroš Petrović je bio zvezda dana.

- Četvrtak je retko kad u godini najlepši dan u nedelji, ali na Sajmu knjiga sigurno jeste - kaže nam Petrović. - Mališani koji drže knjigu u ruci imaju nekako pametnije oči i to se vidi već na prvi pogled. Zato, nije ni čudo što deca koja čitaju imaju za trećinu veća postignuća u školi i u životu.


*****
"VEČERNjE NOVOSTI" SE USPEŠNO PREDSTAVILE NA SAJMOVIMA KNjIGA I MEDIJA

SUSRET SA DRAGIM PRIJATELjIMA

SAJAM knjiga je svojevrsni kulturni antipod medijima - kaže Zoran Lj. Nikolić, koji se na štandu "Novosti" dva sata družio sa čitaocima potpisujući im primerke svojih "Beogradskih priča", jednog od izdavačkih poduhvata naše kuće.

- Nekoliko decenija se konstantno survavamo u duhovnom smislu, ali to ne osećamo, jer se taj proces lagano produbljuje iz godine u godinu, a da smo u njega upali odmah na početku tranzicije, polovina nacije bi namah pala u depresiju, a druga polovina bi izvršila samoubistvo. Ovaj sajam nije pitanje nečijeg profita ili prometa, nego očajnički, grčeviti pokušaj jedne nacije da se iščupa iz paklenog zagrljaja bizarnosti kojom je mediji terorišu.

I u četvrtak, petog sajamskog dana, nesmanjeno je bilo interesovanje posetilaca za aktuelni "Krst na križu" Ratka Dmitrovića, koji će se sa čitaocima družiti na našem štandu u subotu, od podneva do 14 časova.

Na Sajmu medija se na štandu lista "Novosti" pojavio Radoš Bajić, jedan od najpopularnijih dramskih umetnika Srbije, kome je TV serija "Selo gori, a baba se češlja" apsolutni rekorder po gledanosti, a upravo se snima i nastavak.

- Došao sam na Sajam medija na poziv "Blica" i bio na njihovom štandu, ali kada sam video preko puta da nastupaju i "Večernje novosti", došao sam kod svojih starih prijatelja. Srce me je dovelo ovde - kaže, za "Novosti", Bajić. - Ne mogu da vidim drage prijatelje a da ne svratim kod njih. U Srbiji kad neko neće da svrati kod prijatelja, onda nešto nije u redu. Ono što je "Selo gori, a baba se češlja" u televizijskom svetu, namenjeno najširoj gledalačkoj populaciji, to su među pisanim medijima "Večernje novosti". Kao i ova serija, i "Večernje novosti" se bave očuvanjem nacionalnog identiteta.

*****
NAJBOLjI "KLIO" I "LAGUNA"

NAGRADU za izdavača godine dobile su izdavačke kuće "Klio" i "Laguna", u čije ime su priznanja primili Zoran Hamović i Dejan Papić (na slici). Nagrada za izdavački poduhvat godine, po odluci članova žirija Sajma knjiga, ravnopravno je pripala knjigama "Putopisi" Grigorija Božovića (Zavod za udžbenike), "Srbija, gradovi, opštine i naselja" Stevana M. Stankovića ("Službeni glasnik" i "Pravoslavna reč").

Nagradu za dečju knjigu godine podelile su "Najlepše pesme za decu" koju je priredio Nenad Simonović ("Tanesi") i "Lola - pas detektiv" Une Babić ("Interpres").

Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke dobili su "Hrišćanstvo i islam" Vladete Jerotića ("Ars libri"), "Mihajlo Pupin - najveći hrišćanin među naučnicima" (Fondacija Mladen Selak i "Preporod") i "Hermeneutika kao politika" Stenlija Rozena ("Akademska knjiga").

*****
PREDSTAVLjENO 7. KOLO EDICIJE IC MATICE SRPSKE


NA 4.400 stranica, sa delima 13 pisaca koja je priredilo 11 vrsnih poznavalaca, u 10 knjiga, sedmo kolo kapitalnog izdavačkog projekta Deset vekova srpske književnosti su predstavili Miro Vuksanović, direktor IC Matice srpske, i profesori Slavko Gordić i Radivoje Mikić.

*****

FENOMEN "NACIONALNE KLASE"

OBIMNU monografiju "Nacionalna klasa", koju je priredila Maja Medić, je na štandu Filmskog centra Srbije potpisivao reditelj Goran Marković, čijem opusu je posvećena ova knjiga.

- Kada sam video monografiju, prvo sam se uplašio, jer još nisam težu knjigu držao u rukama, pa mi se nametnulo pitanje, nije valjda da sam sve ovo ja uradio - rekao je Marković za "Novosti". - Nekako sve to priziva nekakvu ideju o kraju, što ja nikako ne bih želeo. Ipak, Maja Medić mi je obećala da će uraditi i dopunjeno izdanje.


*****
UTISCI O SAJMU

VIDA OGNjENOVIĆ: ZAGRLjAJ KNjIGA

SAJAM je za mene doživljaj i događaj, a njegov kontinuitet dokaz je toga da je kriza u nama, a ne u knjigama. Ovih sedam dana najbolje svedoče o tome da su katastrofičari izmislili da će knjiga propasti. Tu su i stari čitaoci ali i njihovi desetogodišnji naslednici koji grle kese pune knjiga. Za mene je ovo sajam zagrljaja knjiga.


DRAGOLjUB MIĆUNOVIĆ: NADA ZA KULTURU


SAJAM knjiga jedna je od retkih manifestacija koja uliva malo nade za našu kulturu. Osećam veliko, neskriveno divljenje prema našim izdavačima koji uspevaju da nam, u ovakvim uslovima, predstave najznačajniji deo svetske produkcije. Treba podržati izdavače i knjige i negovati Sajam kao instituciju.


ŽIKICA SIMIĆ: DOLAZIM STALNO

NA sajam knjiga dolazim svake godine i nisam želeo da izneverim tu tradiciju. Kada je reč o nezaobilaznom rokenrolu, ovog puta sam kupio knjigu koju sam tek pre neki dan video u knjižari - "Rečnik zaljubljenika u rokenrol" Antoana de Kona iz edicije Rečnika zaljubljenika "Službenog glasnika".