SA Letnje pozornice četvrte festivalske večeri nakon projekcije filma "Braća po babine linije" Radoša Bajića simbolično su pušteni baloni sa upaljenim svećama posvećeni glumcima koji su preminuli od prošlih Filmskih susreta.

Publika je pre projekcije i tokom nesvakidašnje komemoracije Bati Živojinoviću, Draganu Nikolići, Marinku Madžgalju, Miloradu Mandiću, Đorđu Jelisiću i Miri Stupici palila sveće. Koliko je bilo emocija najbolje govori i da je Manda proglašen za glumca večeri u ulozi Milašina.

Letnja pozornica bila je ispunjena zbog "Mandinog filma". Svi su došli da odgledaju na velikom platnu njegovu poslednju filmsku ulogu. Iako je reč o komediji, publika kao da se suzdržavala da se smeje dok su se smenjivale dogodovštine "braće" ali je zato na kraju višeminutnim aplauzom odala počast Mandi i ostalim preminulim glumcima.

- Cele večeri sam se otimao osećanju ogromnog nedostatka što njega više nema. On nije umro, on je poginuo. Kao kad idete preko zaleđenog jezera i pukne led i vi potonete - kaže reditelj Radoš Bajić koji priznaje da je došao na Filmske susrete samo da bi odao počast kolegi. Time je pogazio svoje obećanje da nikada više neće doći na ovaj festival.

- Nisam bio ni na koga ljut, niti sam nekom nešto zamerio, ali jednostavno sam se razočarao. Sve mi je delovalo kao nesrećni pokušaj da se dosegne čarolija iz prošlih vremena. Ali, promenio sam svoju odluku da bismo na neki način stali iza Mande i njegove poslednje uloge, ali i svih kolega koji su preminuli, a neki od tih zaista prerano. Sa Madžgaljem nisam radio ali jednako žalim za njim. Ali sa Mandom sam proveo poslednjih 10 godina kreativnog života, više smo vremena provodili zajedno nego sa porodicama - kazao je Bajić.

HRABRI DžODA

BAJIĆ se našalio na račun glumaca Milorada Trošića zvanog Džoda koji se takođe nakon teškog moždanog udara poklonio niškoj publici.

- On je imao toliko sreće da ga je moždani udar zadesio usred Londona i sve troškove lečenja su platili naši ljudi koji tamo žive. Čak je i veći aplauz dobio sinoć na Letnjoj pozornici od mene.