TRIDESET godina prošlo je kao tren. Na Filmskom festivalu u Herceg Novom prvi put sam bio na samom njegovom početku sa filmom "Već viđeno" Gorana Markovića. Kao da je juče bilo...

Ovako se, za "Novosti", glumac Mustafa Nadarević, kome je preksinoć na svečanom otvaranju uručena nagrada "Milan Žmukić", priseća početaka festivala koji je nekada okupljao jugoslovenske filmske autore.

- Sigurno da je prvi festival bio siromašniji. Bio je to samo festival filmske režije, a sada se dodeljuju i glumačke nagrade. Smotra je mnogo bogatija, a mi stariji i iskusniji.

Za Nadarevića kažu da je zahtevan glumac, da dugo promišlja i gradi svoj lik, svakom detalju dodaje više od onoga što bi se moglo očekivati. Sa takvim odnosom prema glumi, oprobao se na pozorišnim scenama, televiziji i na filmu, pa i kao reditelj.

- Ja pozorište, film i televiziju jednako volim, bitno mi je samo da imam dobar tekst. Ako je kvalitetan scenario i vrsna glumačka ekipa, sasvim mi je svejedno za koji medij radim - objašnjava Nadarević.

Proslavio se još ranih osamdesetih u popularnoj seriji "Velo misto", a potom su ga angažovali u filmovima "Miris dunja", "Otac na službenom putu", "Povratak Katarine Kožul", "Gluvi barut"... Za neke od njegovih uloga, poput onih u "Gospodi Glembajevi" i "Već viđenom", karakteristična je sposobnost da na ekranu predstavi i najkompleksnije podvojenosti likova koje tumači.

MIRIS MIMOZE ZLATNA mimoza koju sam dobio u Herceg Novom mi je posebno draga nagrada, jer sam oduvek bio osetljiv na intenzivan miris mimoze, i voleo da poklanjam to cveće.

- Glumeći, uvek se možeš i igrati, biti neko drugi, umirati i oživljavati, ubijati i biti ubijen, raditi što u životu ne možeš - smatra veliki umetnik.

Za našeg sagovornika stanje u umetnosti i kulturi je ogledalo "jednog dobrog baratanja sa narodom":

- Nažalost, kod nas umetnost još ništa neće promeniti, jer su nam neke stvari očigledno mnogo važnije. Zapravo, političari su preuzeli naše uloge i igraju svoje vrlo dobro.

Posle svega što se dešavalo na prostorima bivše Jugoslavije, Mustafa Nadarević smatra da i dalje treba podizati prag tolerancije, razumevanja i saradnje:

- Lepo mi je u svim gradovima u koje sam nekada dolazio i u koje dođem i danas, ljudi jednako reaguju, sećaju se, poštuju ono što radim, znaju da nagrade.

SMEH JE ZDRAVLjE

- SA Senadom Bašićem i Muamerom Kaumovićem trenutno igram tekst Nila Sajmona "Sjajni momci", i nadam se da ćemo sa tom predstavom obići celi svet, a pogotovo naše bivše prostore - otkriva Nadarević. - U ovim teškim vremenima, kada je lakše plakati nego se smejati, napravili smo predstavu koja tera ljude na smeh, a to je jedno apsolutno zdravlje.