OD večitog dečaka plavih očiju i nežnog srca, skrivenog u ljudini "od dva metra" - Milorada Mandića Mande, oprostili su se danas u prepunom Narodnom pozorištu, sa Velike scene, prijatelji, kolege i učenici.

Posle intoniranja himne mnogih detinjstava, "S one strane duge", prisutnima se prvi obratio reditelj Milan Karadžić sa kojim je Manda i otvorio i zatvorio krug, u njihovom pozorištu "Buha".

- Manda će trajati među nama zauvek - rekao je između ostalog Karadžić. - Mi znamo sve cene koje je morao da plaća u "Buhi" i oko "Buhe", živeo je živote svih nas, zapostavljajući svoj.

Pročitan je i telegram koji je poslao najbolji teniser sveta Novak Đoković, koji je rekao da je bila čast poznavati takvog čoveka i glumca. Telegram saučešća poslali su Lula i Miljko, supruga i sin Bate Živojinovića.

Glumac Goran Jevtić se u emotivnom govoru prisetio mnogo zajedničkih razloga za smeh, ali još više onih za divljenje Mandi, brzom, efikasnom, predanom, posvećenom, odlučnom, strastvenom.

- Hvala ti za sve što si učinio za nas, ti si naš kapetan i bez obzira na to što si poslednjeg odigrao kapetana Kuku, ti si bio najveći Petar Pan od svih nas. Putuj kapetane, nećemo te izneveriti, večno ti hvala i volimo te - kazao je Jevtić.

Reditelj i glumac Radoš Bajić, koji je sa Mandom snimao gotovo do poslednjeg dana, rekao je:

- Nebesko sazvežđe glumaca danas postaje bogatije. U Petlovcu su se oglasila crkvena zvona. U Beogradu neverica. Otišao je u večnost. Otišao je prerano u punom uzletu.

Glumica Anica Dobra, sećajući se svog dragog druga iz školskih dana, zajedničkih filmskih poljubaca "Mandinom tehnikom muljanja u prazno", ali i toga da nam je film "Ivkova slava" dao Mandi omiljenu pesmu "Nesanica".

- Život nikada nije lak za one koji sanjaju - rekla je Anica. - Manda je bio jedan od odabranih, sa mekim srcem, a imati meko srce u današnjem svetu je hrabrost. Nosio je istinu u svojim plavim očima. Mando, hvala ti što si čuvao nas i izvini što mi nismo čuvali tebe. I dalje si deo našeg sveta, dragi, dobri Mando.

A na kraju komemoracije, binu su ispunila deca iz pozorišta "Boško Buha", koja su igrala sa Mandom u njegovoj poslednjoj predstavi. Oni su se od voljenog učitelja oprostili pozdravom izgubljene dece iz Nedođije, a jecaji koji su se u tom momentu prolamali dvoranom pretopili su se u gromoglasan aplauz, koji je potrajao minutima.

KOLEGE

Komemoraciji je prisustvovao veliki broj Mandinih kolega: njegov kum Dragan Bjelogrlić, zatim Dragan Petrović Pele, Nikola Kojo, Nenad Okanović, Dragan Vujić Vujke, Dejan Lutkić, Ljiljana Stjepanović, Feđa Stojanović, Mirka Vasiljević, Slobodan Boda Ninković, Danica Maksimović, Branka Petrić, reditelji Jagoš Marković, Nebojša Bradić i mnogi drugi.