PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

SLIKARSTVO beogradskog umetnika Nemanje Mate Đorđevića obasjava, kroz lični aspekt, tamnu stranu eksperimentisanja čovekom u savremenom svetu. Deo ovog opusa prikazao je na upravo otvorenoj izložbi u Kulturnom centru Srbije.

Reč je o seriji radova nastalih između 2013. i 2016. godine. Jedan deo fundusa je donet iz Beograda, kao baza, dok ostatak prikazuje razvoj njegove pariske priče, u koju je smelo ušao pre dve godine. Izložio je slike, kolaže, radove na papiru, kombinovanu tehniku. Crtež, pre svega.

- Imao sam potrebu da prikažem šta danas znači teret nošenja olovke. Saloni crteža su u ovo vreme tanki, čak i u Parizu - kaže Đorđević za "Novosti".

Trag na hartiji upotpunjuju slike velikih formata.

- Na izloženim radovima odvija se lična evolucija. Sve to vidim kao kopanje po unutrašnjoj praznini. To je moj svet. Neprestano ga razvijam. S njim se bori svaki autor. Život treba duboko da prodire u umetnost. Mora da bude lična priča.

Svedoče o tome i dva zamorca velikih formata, na samom ulazu.

- U određenim momentima se osećam kao životinja koju koriste za eksperimente. Sile koje utiču na razvijanje ličnih sudbina su jače od onoga što čovek može sam da kreira. Život je danas neizvestan.

Nema umetnosti bez roditelja, govorio je Bata Mihailović. U nekim segmentima, originalna Đorđevićeva likovna istraživanja podsećaju na Dada, u nekim na Vladimira Veličkovića.

- Predstavlja mi veliki kompliment to što učestvujem u nastavljanju velike jugoslovenske tradicije slikarstva. Borhes je govorio da se čovek ili rodi s porodicom, ili je nađe. Mada su moji pravi roditelji veoma fini ljudi.

Nemanja Mate Đorđević je od onih naših retkih slikara mlađe generacije koji je u ova teška vremena uspeo da se izbori za svoje mesto u Gradu svetlosti. O tome svedoči i nekoliko nagrada koje je dobio u poslednje vreme.

- Svaka nagrada stavlja autora u poziciju upitanosti, posle čega mora da nastavi da radi i da održava kontinuitet. Želeo bih da mogu da počnem tamo gde sam stao, da nastavim gde nisam ni hteo da odem. Drugim rečima, sve ovo vidim samo kao neizvesnost koja može da bude podsticajna. Umetnost mi nije potrebna da bih se kupao u toploj kadi. Mada je bolje kad voda nije hladna.

KVALITETNE IMAGINACIJE

- SLIKE i crteži Nemanje Mate Đorđevića su veoma interesantni, s puno imaginacije i sa karakterističnim rukopisom. Odličan je slikar, koji ima svoj svet i velike likovne kvalitete. Lepo je to što je konačno jedna kvalitetna izložba našla termin u našem kulturnom centru - izjavio je za "Novosti" naš poznati slikar Vladimir Veličković, koji je prisustvovao otvaranju.