SPECIFIČAN šarm, ljubav prema umetnosti i ljudima, i pozitivan odnos prema životu krasili su Marinka Madžgalja, popularnog i svestranog umetnika, do samog kraja, uprkos ozbiljnim zdravstvenim problemima sa kojima se borio poslednjih godina i meseci. Svi koji su ga voleli verovali su u njegovo ozdravljenje, pa mnogi ne uspevaju da prevladaju nevericu koju je pre tri dana izazvala vest o njegovoj smrti.

- Iskreno, nismo se ovome nadali. Marinko je verovao da će mu biti bolje, i ne samo on. Svi smo verovali u njega, nadali smo se. On se nikada nije predavao, i tako nam je svima ulivao nadu da će ozdraviti - kroz suze je izjavio Marinkov kršteni kum, crnogorski glumac Dušan Kovačević.

Od ovog glumca javnost je saznala i da se Madžgalj, samo 20 dana pre smrti, krstio u manastiru Ostrog. Da je krštenje obavljeno 5. marta u Donjem manastiru Ostrog potvrdili su i sveštenici koje je naš dopisnik zatekao u ovoj svetinji. Oni su otkrili i da je Marinko tog dana "delovao lepo, odisao vedrinom i radošću što će da primi svetu tajnu krštenja i blagoslov Svetog Vasilija".

Ni bliska prijateljica i koleginica pokojnog glumca Tamara Krcunović nije mogla da sakrije suze.

- Marinko je bio vrlo zatvoren čovek. Mislim da su ga ljudi upravo zbog toga obožavali. Imao je dar da razume sve ljude, verovatno zbog te zatvorenosti. Oko njega je treperila pozitivna energija. Ja sam ga videla pre tri dana. Meni je tada delovao najlepše na svetu. Jednostavno je tako - rekla je Tamara.

U Ateljeu 212 u subotu uveče oprostili su se od Madžgalja minutom ćutanja pred predstavu "Kafa i cigarete", a u čuvenom pozorišnom bifeu poznati glumci su se do duboko u noć uplakanih lica, sa setom i nežnošću prisećali Marinkovih uloga, duhovitosti, zgoda, njegove vedrine, činjenice da je nakon operacije i teških zdravstvenih problema on druge bodrio. Razgovara se već i o inicijativi da se ustanovi nagrada za mladog glumca s imenom Marinka Madžgalja.


DANAS SAHRANA

PORED upravnika Ateljea 212 Branimira Brstine, na komemoraciji koja počinje u 11 časova danas će se od svog kolege i prijatelja na Velikoj sceni "Mira Trailović" oprostiti i Gorica Popović, Gordan Kičić, Tamara Krcunović, Snežana Trišić, Nenad Ćirić, Jelena Đokić, Aleksandar Srećković, Ognjen Amidžić i Andrija Milošević.

Sahrana će se održati danas (utorak, 29. mart) na Novom bežanijskom groblju u Beogradu, a opelo počinje u 14.30.