OPERSKI umetnici Milijana Nikolić i Rozario la Spina gosti su Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, gde će u ponedeljak, 25. januara, od 19 časova, nastupiti u operi "Aida". Ovaj umetnički bračni par scenu će podeliti sa Jasminom Trumbetaš Petrović u naslovnoj roli i pod dirigentskom upravom maestra Dejana Savića, a predstaviće se u ulogama Amneris i Radamesa.

Mecosopran Milijana Nikolić je posle sticanja diplome FDU u klasi Radmile Smiljanić, 1998. debitovala u Narodnom pozorištu u ulozi Tizbe u Rosinijevoj "Pepeljugi". Pre deceniju i po postala je stipendista Akademije za soliste u milanskoj Skali, a poslednjih nekoliko sezona u sidnejskoj Operi nastupa i u operama "Aida" i "Tanhojzer". Tokom 2014. godine pevala je Karmen u Sidneju i Melburnu, u Metropolitenu, ali i u Beogradu, gde je tada nastupila posle trinaestogodišnje pauze - takođe sa suprugom.

- Taj naš zajednički nastup predstavljao je izvanredan doživljaj, pre svega za Rozarija koji je, kao Don Hoze, tad prvi put nastupio u mom gradu i državi, dok ja u njegovoj pevam prilično dugo i često - kaže Milijana, čijoj su se zavodljivoj Karmen divili australijski kritičari, pišući o njenoj moćnoj pojavi i harizmi zvezde, toplom i senzualnom glasu kao stvorenom za Bizeovu junakinju, te interpretaciji ispunjenoj strašću i emocijama.

Kao Amneris u "Aidi" takođe je zapažena, kako na australijskim i novozelandskim scenama, tako i u SAD i Hongkongu, a Milijana se raduje što će svoj "život" u liku Verdijeve junakinje dopuniti i iskustvom nastupa u beogradskoj Operi.

- I Karmen i Amneris su mi bliske i drage, a obe su vrlo jake žene koje znaju šta žele i idu ka cilju ne birajući sredstva - navodi Milijana, čiju Amneris su kritičari sa najudaljenijeg nam kontinenta opisali kao junakinju koja u njenoj interpretaciji odiše bogatstvom, gordošću i otmenošću, dok "njen upečatljivi i raskošni glas neke od najzahtevnijih pasaža koje je Verdi komponovao peva sa strašću i posvećenošću..."

Naravno, raduje je i što će ponovo beogradsku scenu podeliti sa "svojim" Radamesom, a i inače je čini srećnom što se njoj i suprugu repertoari poklapaju, te su (premda još mladi roditelji) često u mogućnosti da skupa putuju i nastupaju širom sveta.

NA ČETIRI KONTINENTA

Milijana Nikolić pevala je vodeće mecosopranske uloge širom Evrope, Amerike, Azije, Australije i Novog Zelanda, ovenčana je brojnim nagradama, uključujući i priznanje "Biserka Cvejić" (za najistaknutijeg pevača 1998) i "Nikola Cvejić" za mladog pevača koji najviše obećava na Međunarodnom takmičenju "Petar Konjović".

Rozario la Spina školovao se na Muzičkom konzervatorijumu u Kvinslendu i na Kraljevskom muzičkom koledžu u Mančesteru, a nastupa u SAD, Aziji i "svojoj" Australiji. Osvojio je prvu nagradu na takmičenju tenora u Akademiji milanske Skale, a u toj kući debitovao je u operi "Samson i Dalila", uz Plasida Dominga i Olgu Borodinu. Dobitnik je i prve nagrade na Međunarodnom operskom takmičenju "Mario del Monako".