GOTOVO trideset godina od praizvedbe, na sceni Zvezdara teatra u sredu veče su ponovo oživeli likovi "Klaustrofobične komedije", koje starija publika još nosi u živom sećanju: Sava odžačar, Nina Herbert, Teja Kraj, Jagoša, Vule milicionar. Ovog puta u režiji Darka Bajića, dok je pisac Dušan Kovačević (koji je 1987. svoj komad i postavio na scenu), neposredno uoči sinoćnjeg izvođenja rekao:

- Na pretpremijeri sam obnovio "gradivo" i setio se teksta od pre tri decenije. Nije se mnogo toga promenilo, iako se tih godina sećamo sa nostalgijom. Čini nam se da je bilo bolje i lepše, a bilo je u njemu mnogo mraka kojeg "razbijam" komedijom. Ovo je priča o siromaštvu i kako se u njemu može biti dobar čovek, pa je sve nalik na bajku...

Gorka, crnohumorna priča i u novoj verziji (simbolično na sceni "Danilo Stojković", nazvanoj po glumačkom bardu i protagonisti iz praizvedbe), pozdravljena je dugim i burnim aplauzom publike, u kojoj je bilo mnogo onih koji se u vreme prve premijere nisu ni rodili.

- Često zloupotrebljavam život, koristim ga kao materijal i građu. Danas su na sceni stasale generacije glumaca koji su sa delovima "Klaustrofobične komedije" polagali prijemni. Stariji se sećaju prve predstave, mlađi ne. To je dobro, jer ih ne opterećuje ta priča. Nažalost, moje osećanje je da je pozorište kao bitna priča - prošlo. Sve se relativizovalo, brige su razvodnjile umetnost - ističe Kovačević.

U odličnoj glumačkoj ekipi, predvođenoj Ljubomirom Bandovićem (kao mekšim, senzibilnijim Savom odžačarem u odnosu na svog prethodnika), igrali su Nevena Ristić, Slavko Štimac, Zoran Cvijanović, Marko Janketić, Jovana Stojiljković, Igor Grabovica i Vanja Janketić. Zanimljivo je da je Marko posle tri decenije "nasledio" isti pozorišni naslov od oca Miše koji je bio deo prvog ansambla, a da je u obe predstave i jedan isti učesnik - Vanja Janketić. Scenograf je Milenko Jeremić, kostimograf Marina Vukasović Medenica, kompozitor Vladimir Marković, a koreograf Milan Gromilić.

PISCI, REDITELjI, GLUMCI...

U PREPUNOM gledalištu sedeli su pisac Goran Petrović, reditelj i ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mićunović, Veljko Mićunović, Ivana Vujić, Svjetlana Knežević, Miloš Latinović, Dušan Bajatović, Dragan Stojkov, Vlada i Bajka...