U KNjIZI “Vukova zadužbina u HH i HHI veku” Slavko Vejinović je predstavio ne samo istorijat ove značajne kulturne institucije, već i celokupnu njenu veoma razgranatu delatnost.

Zadužbina je osnivana dva puta, najpre 1938, kada je oko nje bila okupljena tadašnja intelektualna elita. Koliki je značaj bio dat tom događaju, svedoči i činjenica da je za predsednika UO izabran Aleksandar Belić, predsednik Srpske kraljevske akademije, za njegovog zamenika dr Dragoslav Jovanović, rektor Beogradskog univerziteta, za sekretara dr Miloš Moskovljević, a za blagajnika dr Milan St. Protić, glavni direktor Narodne banke Kraljevine Jugoslavije.

Ugašena je početkom Drugog svetskog rata, a drugi život je započela tek 1987. Među onima koji su joj postavili novi temelj, bili su Dušan Čkrebić, Gvozden Jovanović, Milan Đoković, prvi predsednik, Dejan Medaković, koji je bio predsednik do smrti, i mnogi drugi. Na Osnivačkoj skupštini ostale su zabeležene reči Nikše Stipčevića, tadašnjeg dekana Filološkog fakulteta:

- Vuk nam, nominalno, testamentom, nije ostavio nijednu zidanu građevinu, niti kese zlata koje bismo na polzu narodnu imali koristiti. Ali njegovo moćno delo je zadužbina koja živi u svima nama, a uzvratna zadužbina koju želimo podići osnivanjem Vukove zadužbine je nastojanje da se vukovsko jezičko i kulturno preobraženje preobrati još temeljnijim pristankom da mu se dodaju i novi sadržaji. Osnivači “čine dobro - dobra radi”.

Posebni odeljci u knjizi posvećeni su “Danici” i “Danici za mlade”, listu “Zadužbina”, edicijama “Sinteze”, “Naučna izdanja”, radu na Sabranim delima Vuka Karadžića, kao i Tribini, Vukovom čitalištu, brojnim Zadužbinim ograncima. Posebna vrednost knjige, ističe rezenzent dr Miodrag Maticki, jeste katalog stalne muzejske postavke “Darovi Vukovoj zadužbini”, kao i “Istorijat Doma Vukove zadužbine”, najlepše i najstarije sačuvane zgrade na Terazijskom grebenu.


PROJEKAT "SINTEZE"

AUTOR ove knjige Slavko Vejinović posebno ističe rad na projektu “Sinteze”, posvećen kulturama pojedinih zaokruženih prostorno-kulturnih celina. Tako su objavljeni “Staro srpsko rudarstvo”, “Srem kroz vekove”, “Banat kroz vekove” i “Bačka kroz vekove”, a započet je rad na zborniku “Šumadija kroz vekove”.