DEBITANTSKO ostvarenje "Amanet", reditelja Nemanje Ćipranića, posle nekoliko godina pauze vratio je na filmsko platno poznatu glumicu Danicu Maksimović.

Domaća publika će premijerno, 14. oktobra u Sava centru, upoznati njenu Radmilu, samohranu majku koja se bori da svog sina studenta Todora (Ljubomir Bulajić) izvede na pravi put. Istovremeno, čezne za životom "kakav zaslužuje", ovekovečenim u liku Todorovog oca (Svetozar Cvetković), tajkuna, koji ih je davno napustio, a sada, smrtno bolestan, želi da ponovo okupi svoju porodicu.

- Zahvalna sam scenaristkinji Sari Radojković koja je imala razumevanje za žene i što je umela da sagleda i probleme sredovečnih žena. Kao glumica, hvala joj što je napisala jednu ovakvu zahtevnu ulogu - kaže za "Novosti" Danica Maksimović.

"Amanet" se oslanja na dva snažna lika - Radmilu i misterioznu, trudnu devojku Višnju (Milena Živanović) koja spas od ulice pronalazi kod Todora i njegove majke. Višnjina tajna promeniće sve njihove živote.

- Kada dobijete takvu ulogu, onda ne želite da ispustite šansu, pa sam tako aktivno učestvovala u snimanju i tražila da produbimo lik. Tako smo i Radmilu "gradili" zajedno. I reditelj i Sara su s pažnjom i bez imalo sujete slušali moje sugestije kako da poboljšamo lik. Hvala Bogu na mladim ljudima!

Ćipranićeva melodrama sa elementima trilera bavi se savremenim trenutkom u kojem živimo ono što su nam roditelji ostavili u amanet.

- Nije reč samo o posledicama rata na ovim prostorima, već opšteg ekonomskog i moralnog propadanja koje nije samo srpsko, već se dešava svuda u svetu. I to što nas je Festival u Montrealu izabrao od 4.000 filmova, govori koliko je "Amanet" univerzalan i tematski blizak svima.

Danica kaže da njena Radmila samo deluje kao račundžija, koja odbacuje ljubavnika Milana (Goran Radaković) zbog Todorovog oca i velikog bogatstva, ali da su njeni motivi mnogo plemenitiji.

- Milan joj pruža pažnju koja joj nedostaje, ali to nije dovoljno. Nju je davno odbacio čovek sa kojim ima dete, on je ljubav njenog života. Radmila je osuđena na život bez ljubavi i zato je nesrećna. Mnoge stvari čini zato što želi bolji život. Njen motiv nije samo novac, već želja da bude voljena - objašnjava Maksimovićeva.

Velika dama srpskog glumišta posle više od tri decenije ponovo je na filmu zaigrala sa kolegom Svetozarom Cvetkovićem.

Sa Cveletom sam odigrala svoj prvi film "Hajduk", davne 1980. i, evo, tri decenije kasnije ponovo smo bračni par. Bilo je divno sarađivati sa njim danas, kada je iza nas zrela karijera i veliko iskustvo - kaže Danica.

GLUMICA I PRODUCENT

MNOGI će se iznenaditi kada na odjavnoj špici budu videli da je kao izvršni producent prvi put u karijeri potpisana Danica Maksimović.

- To se desilo slučajno, tokom snimanja smo nailazili na različite teškoće, pa sam pomagala gde sam i koliko mogla. Film je skupa igračka, a danas niko nema razumevanje za mlade ljude. Nisam videla razlog da se hvalim time, iznenadila sam se kad su me Sara i Nemanja potpisali kao izvršnog producenta. Ali, bio je to njihov izraz zahvalnosti.