POVODOM dvadeset godina rada i postojanja Akademije umetnosti u Beogradu, večeras u 20 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, održaće se svečanost na kojoj će biti reči o dosadašnjim rezultatima ove visokoobrazovne ustanove.

Za protekle dve decenije na Akademiji je diplomiralo više od hiljadu i sto studenata, a predavalo 250 istaknutih umetnika i teoretičara iz zemlje i sveta. Za katedrom su, između ostalog, stajali Živojin Pavlović, Savo Mrmak, Branko Pleša, Velimir Lukić, Siniša Kovačević, Slobodan Šijan, Biserka Cvejić, Predrag Ejdus, Petar Banićević, Andrija Zafranović, Mirjana Karanović i Nebojša Dugalić.

I ove godine biće nagrađeni najbolji studenti generacije i institucije koje su od osnivanja Akademije umetnosti podržavali njen rad. Nagrada "Sveti vid" biće uručena Vojinu Vasoviću, diplomiranom reditelju, kao najnagrađivanijem mladom reditelju AU u 2015. godini u svetu.

Akademija je nosilac mnogih priznanja i nagrada u Republici Srbiji u polju obrazovanja i umetnosti, poput "Vukove nagrade", "Zlatnog beočuga" i "Povelje slobode" KPZ Beograda, Pečata Narodnog pozorišta i drugih. Svojevrsno priznanje AU je i činjenica da su njeni studenti osvojili više od dve stotine nagrada u oblasti režije na filmskim festivalima širom sveta.