U RODNOJ kući glumice Sonje Savić, u Donjoj Gorevnici kod Čačka, svečano je otvorena nova, rekonstruisana Spomen-soba posvećena ovoj filmskoj divi.

U postavci se nalaze Sonjini samostalni autorski filmski i video-radovi, fotografije iz ličnog albuma, glumačke nagrade, lični predmeti i sve ono što će otrgnuti od zaborava talenat i rad velike umetnice. U prelepom domaćinstvu prve posetioce primala je Sonjina majka Mikaina, koja je ostala da živi u kući, i njenom voljom, kao zaostavštinu, tu kuću je poverila Gradu Čačku i Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović" iz ovog grada.

- Rešili smo da ova mala svečanost bude u danima između Sonjinog rođendana, koji je bio 15. septembra, i njene smrti, 23. septembra. Teško je živeti u kući punoj uspomena na nju. Sve mi njeno nedostaje, njena ljubav, pažnja - ispričala nam je kroz suze Mikaina.

- Njene kolege mi retko dolaze, u stvari, do sada su bili samo Branimir Brstina i Svetozar Cvetković.

Otvaranju Spomen-sobe 19. septembra, prisustvovali su Radoslav Zelenovića, v. d. direktora Jugoslovenske kinoteke, reditelj Miloš Miša Radivojević u čijim je filmovima ostvarila neke od najznačajnijih uloga, novinar Kamenko Katić koji je bio njen prvi učitelj veštine govora, dok je Bora Dugić svojom frulom sobu ispunio zvucima melodije "Zajdi, zajdi", koju je Sonja Savić najviše volela.

- Prvi put sam osetio duh jedne sredine, konsenzus iz kraja koji je bio njena mala otadžbina. Oseti sam da ta ljubav prema Sonji nije subjektivna, separativna... Ona je uspela da nas zaveje sa svojim filmovima. Pitaju me gde bi ona danas bila, a ja kažem tamo gde je oduvek i bila - na drugoj strani reke. Svi drumom, a ona šumom. I zato danas možemo da joj se divimo - izjavio je Miša Radivojević.

Nazivajući Sonju "najoriginalnijom filmskom pojavom u istoriji Jugoslovenskog filma", Zelenović je obećao da će sa velikim zadovoljstvom čuvati uspomenu na glumicu, ali vodeći računa "da se ne padne u patetiku".