PULA
OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA


JEDAN od pratećih događaja Filmskog festivala u Puli koji je pobudio posebno interesovanje je izložba o doajenu jugoslovenskog glumišta Miji Aleksiću, otvorena u Srpskom kulturnom centru. Izložba "Biti glumac" na izvestan način je bila uvertira u pulski festival.

- Mija Aleksić je 1962. dobio "Zlatnu arenu", a ovo je 62. pulski festival. Na taj način smo povezali Pulu i velikog glumca - kaže Milan Rašula, direktor Srpskog kulturnog centra u Puli. - Izložba je dobro primljena kod publike. Stariji posetioci sećaju se Mije iz mnogih filmova i televizijskih serija, ali posebno iznenađuje interesovanje mladih. Drago mi je što su hrvatski mediji lepo propratili otvaranje izložbe - kaže Rašula.

Autor izložbe Boban Stefanović otkriva, za "Novosti", da je utisak da starija publika izložbu gleda sa nostalgijom, podsećajući se ranijih pulskih filmskih svečanosti.

- Mija je veliki glumac i svuda gde smo gostovali vladalo je veliko interesovanje. Izložbu predstavlja osvrt na njegovu veliku pozorišnu i filmsku karijeru. Nismo mogli sve da predstavimo, imao je više od pedeset filmskih i stotinak pozorišnih uloga. Izabrali smo ono što smo mislili da je najbolje. Poseban deo čine plakati filmova u kojima je glumio - kaže Stefanović i dodaje da su svojevrstan kuriozitet izložbe Mijini crteži:

- Malo ljudi zna da je Mija Aleksić u slobodno vreme slikao. Voleo je da radi pejzaže, a najčešći motivi su mu bili upravo sa mora.

Publika u pulskoj Areni večeras će pogledati priču o četvorici pionira jugoslovenske košarke, koji su zaslužni za proboj ovog sporta u Evropi. "Bićemo prvaci sveta" Darka Bajića u trci je za "Zlatnu arenu", zajedno sa filmom "Ničije dete" i 11 hrvatskih filmova.