LjUBITELjI likovne umetnosti već duže vreme nisu imali priliku da prate tako uzbudljivu aukciju, kao što je bila sinoć u Galeriji "Progres". Organizatori "Arte Media" ponudili su 169 lotova - slika rađenih uljem, crteža, akvarela, grafika, kombinovanih tehnika, skulptura, od kojih je više od polovine prodato!

Najskuplja slika na aukciji "Dubrovnik" Peđe Milosavljevića, čija je početna cena bila 16.500 evra, kao što se i očekivalo - nije prodata. Sa druge strane, i sama pojava jednog rada Milene Pavlović Barili, čijih radova gotovo da nema na tržištu, bila je prijatno iznenađenje za kolekcionare. Njen akvarel "Diana" prodat je za 12.500 evra! I druge slike čije su početne cene bile dosta visoke, bez obzira na opštu besparicu, našle su kupce. Bitka se povela oko "Bele slike sa elementima" Radomira Damnjanovića Damjana, koja je na kraju dostigla cenu od 12.000 evra.

Najduže je trajalo nadmetanje za portret Antonije Tkalčić Koščević, čija je početna cena bila samo sto evra. Ovo delo nepoznatog autora pedesetak puta je promenilo cenu do konačnog iznosa od 1.500 evra. Objašnjenje najverovatnije leži u tome što se pretpostavlja da je Antoniju naslikao neki poznati umetnik, ne može se pouzdano reći da li je to Ivo Režek ili Sava Šumanović ili Maksimilijan Vanka.

Dobru cenu od 7.000 evra postigla je slika "Uplašena" Mladena Srbinovića. "Poluakt" Milana Konjovića i "Lautreamont" Dragoša Kalajića prodati su za po 3.100 evra, dok je "Dan i noć duge" Branka Miljuša "otišao" za 3.000. "Gušenje" Miloša Šobajića dostiglo je cenu od 2.900, mrtva priroda Ljubice Cuce Sokić - 2.250, a "Ikarov pad" Aleksandra Cvetkovića - 2.200 evra.

Zanimljivo je da su neki crteži olovkom, tušem i pasteli, čija je početna cena bila zaista popularna (100-250 evra) doživeli satisfakciju da im se cena više puta poveća, što govori da kupci imaju istančan ukus i da znaju šta žele. Najbolji primer za to predstavlja nekoliko crteža Ivana Radovića.

Skulpture na dosadašnjim aukcijama povremeno su bivale prodate, kao da za njih nema kolekcionara u našoj sredini. Tako je bilo i ovoga puta. Od desetak ponuđenih radova prodata je samo skulptura u bronzi Vide Jocić po početnoj ceni od 750 evra. Kao i preostale skulpture, i slike Jovana Bijelića, Zore Petrović, Stojana Aralice, Mila Milunovića, Miće Popovića, Uroša Toškovića ostale su da čekaju neko bolje vreme i neku novu aukciju.


VELIKO INTERESOVANjE

INTERESOVANjE kolekcionara i ljubitelja umetnosti za aukciju bilo je veliko. Za nadmetanje se prijavilo više od 140 takmaca, očekivalo se manje, ali nisu svi nešto kupili. Donji nivo Galerije “Progres” bio je potpno ispunjen, nije bilo dovoljno stolica za sve prisutne. Interesovanje za aukciju organizatori objašnjavaju time da su početne cene u skladu sa situacijom u kojoj živimo.