MLADA pijanistkinja Minka Popović, dobitnica godišnje nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS), održaće solistički koncert u nedelju, 23. novembra u 11 časova, u Kolarčevoj zadužbini. Na nastup u rodnom gradu, ova talentovana umetnica dolazi iz Salcburga, gde pohađa master studije na prestižnom "Mocarteumu".

- Na repertoaru će se naći dela Hajdna, Šuberta i Šopena - najavljuje za "Novosti" Minka Popović.

Koncert u Kolarcu je deo nagrade za najuspešnijeg mladog muzičara, koju joj je ovog leta dodelio UMUS. Mada je do sada osvojila brojna priznanja i pobeđivala na uglednim takmičenjima, nagrada UMUS-a joj je, kaže, posebno draga, jer dolazi iz domaće sredine i od njenih kolega.

A kako izgleda biti pijanista u Salcburgu, Mocartovom gradu?

- Tamo veoma neguju kulturnu scenu. Za razliku od naše sredine, oni vide i ekonomski interes u tome. Kod nas klasična muzika još uvek nije prepoznata kao nešto isplativo.

Mlada umetnica podseća da se u Salcburgu održava jedan od najvećih svetskih festivala na kome nastupaju svi viđeniji koncertni muzičari i operske zvezde. Na pomenutom festivalu karta za jedno veče može da košta i 500 evra, ali, napominje Minka, kao kontrast, u istom gradu, nekoliko nedelja kasnije održavaju se koncerti pod otvorenim nebom.

- Simfonijska muzika čuje se ceo dan, počinje sa programom za decu, gde se mališani upoznaju sa instrumentima i muzičarima. Slede celodnevni programi, a glavni sponzor je pivara. Ljudi kao na pikniku sede na ćebencetu, pijuckaju pivo, deca trčkaraju okolo i slušaju muziku.

Po njenim rečima, to pokazuje da država i umetnici brinu o svakom tipu publike, a posebno o deci, jer tako neguju nove naraštaje.

- Ako nema novih generacija ostaćemo bez publike koja dolazi na koncerte. Najvažnije je da postoji jasna politika, a ne da je sve prepušteno entuzijazmu pojedinca.

Minka poslednjih meseci živi na relaciji Salcburg-Berlin, jer se u ovom nemačkom gradu nalazi na razmeni studenata. Po njenim rečima, Nemačka (sa njom i Austrija) na neki način je bila jezgro klasične muzike, pa je donekle razumljivo da je toliko neguju i vrednuju.

- Ali, ono što je važno jeste da klasika kod njih nije elitistička umetnost, već da običan svet ima naviku da ide na koncerte, to im je životna rutina, a ne kao kod nas rezervisana za pripadnike "trećeg doba".

Bez obzira na brojne povoljnosti koje zapadne zemlje nude mladim umetnicima, Minka bi volela da karijeru nastavi u Srbiji.


ISKUSTVO JE NAJBOLjA ŠKOLA

MLADA pijanistkinja je kao student generacije na beogradskom FMU otišla u inostranstvo sa željom da usavrši svoje muziciranje. Osim vrednih lekcija kod čuvenih profesora, tamo je dobila nešto mnogo važnije: priliku da nastupa sa različitim programima i orkestrima.

- Bez iskustva ja ne postojim. To je najbolja škola. Tako učim šta mi se sviđa, gde mogu da pružim svoj maksimum, koje su mi mane. Apsolutno sve se uči kroz praksu.