BLAGO glumcima kao što je Ljiljana Blagojević. Pune ruke posla i nagrada. Čestitamo joj poslednje priznanje „Vitez glume“. Mada prezauzeta brojnim obavezama, onako viteški, ne odbija razgovor.

- Protekle nedelje gostovala sam u Smederevskoj Palanci, Nišu i u Republici Srpskoj. Tu su i predstave u matičnom pozorištu.

* Vama, očigledno, ne fali radni elan?

- Volim da radim i mada su igranja i putovanja zamorna, rad me regeneriše. Volim svoj posao i svoje predstave, i to me održava.

* Ali, ne fale vam ni nagrade. Poslednja u nizu je „Vitez glume“.

- Moja biografija je puna nagrada, što dokazuje da sam izabrala dobar posao. Na mišljenje da nagrade nisu bitne, čuveni Čerčil je davno dao odgovor: „Nagrade možete prezirati onda kad ih dobijete.“

* U našem društvu sve je manje vitezova i viteštva?

- Tako je, ali time su oni još značajniji. Vitez je neko ko je odan, dosledan svojoj sudbini, dostojanstven, plemenit. Ali, kakvo vreme, takva i ponuda.

* Nekada ste bili gradski ministar za kulturu. Šta biste savetovali onima koji je sada vode?

- Kultura je uvek odraz društva u kome se nalazimo. Ako je društvo siromašno, i ona je. Ali, nije samo problem u nedostatku para, već i u nedostatku pameti u glavama političkim moćnika. Kad vidim ove promene u upravnim odborima u gradu, pomislim da li se to neko sa nama šali, ili smo to i zaslužili.

* Sa Kusturicom ste počeli saradnju filmom „Sećaš li se Doli Bel“, a nastavili u „Zavetu“. Da li se čujete i vidite, pošto je i on prezauzet?

- Emira i Maju, kao i njihovu porodicu, smatram za više od viđenja. Svest da ih imam u krugu svojih najmilijih čini me spokojnom i smirenom. Viđamo se kad su značajni datumi u našim životima. Ostalo vreme radimo svako na svom poslu.

* Šta vam je još obeležilo proteklu nedelju?

- Druženje sa divnim ljudima koji su dobili „Viteza“ u drugim oblastima dalo mi je energiju da izdržim ispite sa svojim studentima na Univerzitetu „Sinergija“, na katedri za glumu u Republici Srpskoj.

* Imate li vremena i za porodicu, a naročito za unuku Mionu?

- Moja porodica je moja snaga i moja energija. Leto je samo za nju.