SEĆANjU na Branislava Branu Petrovića (1937-2002), pesnika raskošnog životnog ringišpila, biće posvećen osmi Beogradski festival poezije i knjige „Trgni se! Poezija!“, od 14. do 17. maja u Biblioteci grada.

Festival će se odvijati pod sloganom „Odbrana sveta“, po stihu Brane Petrovića, a u četvrtak je, tim povodom, u Pozajmnom odeljenju biblioteke otvorena izložba koju čine pesnikovi lični predmeti i knjige. U posebnoj vitrini izloženi su njegova pisaća mašina marke „biser“, za koju je govorio da je čarobna i da sama piše pesme, šešir, štap i šah, kao znak njegove kosmogonije.

- Dali smo Braninu kapu jer je to bila jedna od njegovih „odbrana sveta“ i čovečanstva - da se čuvamo od jakog sunca, kad se o tome nije uopšte govorilo. Tu je i njegov štap koji je doneo iz Kine, gde je išao na poziv Udruženja književnika Kine. Tehnika ga je fascinirala, a za njega je potpuno čudo bilo to što je u štapu lampica - ispričala nam je pesnikova ćerka Mirjana Tešić, profesorka engleskog.

Posetioci izložbe moći će da vide čuvene zbirke pesama, prevedene knjige, isečke iz novina i časopisa u kojima je Brana Petrović radio - iz „Duge“, „Nina“, „Kekeca“, „Borbe“.

- U njegovom životu nije sve bilo samo poezija, bilo je i mnogo novinarstva. I neprestano je čitao. Sećam se kad sam ga u tinejdžerskim godinama pitala za preporuku za čitanje, da se sablaznio. Smatrao je: šta ima ko da ti preporučuje - samo čitaš i tako živiš, nema života van toga. Mnogo je i pešačio po Bežanijskoj kosi i slušao radio, što je ostala tradicija u našoj kući. Voleo je „Večernje novosti“ i Radio Beograd. Bez novina nije mogao da živi. Kad smo išli na more u Hrvatsku, na ostrvo, samo se čekalo da dođe brodica sa novinama. Poslednje njegove reči su bile: „Stoka je nahranjena, novine su pročitane“ - ispričala nam je pesnikova ćerka.

Niko u modernu srpsku poeziju, po rečima akademika Ljubomira Simovića, nije uneo toliko živog života, toliko živih ljudi, toliko humora, ljubavi, toliko živog jezika i živih slika kao Brana Petrović.

GOSTI donose stihove

NA Beogradskom festivalu poezije „Trgni se! Poezija!“, koji su u ime organizatora u četvrtak najavili direktor festivala, pesnik Dejan Matić i Marjan Marinković, urednik kulturne delatnosti Biblioteke grada, učestvovaće Rolf Agestam (Švedska), Duško Novaković i Zlata Kocić (Srbija), Olvido Garsija Valdes (Španija), Amir Or (Izrael), Tomaš Ružicki (Poljska), Tatjana Daniljanc (Rusija), Lenka Danhjelova, Kateržina Rudčenkova, Tereza Ridlbauhova (Češka), Marko Pogačar (Hrvatska), Matilda Sedergan (Finska)...