BEOGRAD - Srbija će učestvovati na 11. Međunarodnom sajmu knjiga u Solunu, koji se održava od 8. do 11. maja, i tom prilikom će organizovati niz programa i predstavljanja naše književne produkcije i aktivnosti, najavljeno je iz Narodne biblioteke Srbije, koja je izvršni organizator nacionalnog štanda Srbije na solunskom sajmu.

Na sajmu će se predstaviti oko 400 izlagača, a počasni gost je Izrael. Srbija je 2012. bila počasni gost Sajma.

U fokusu našeg ovogodišnjeg predstavljanja biće obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata, kao i uticaj koji je ovaj događaj imao na našu književnost tokom 20. veka. Takođe, biće predstavljena i najvrednija izdanja iz tekuće izdavačke produkcije, pre svega ona u vezi sa kulturnom baštinom.

U sklopu nastupa Republike Srbije biće predstavljen katalog izložbe Srpska književnost u Prvom svetkom ratu koji je priredila Narodna biblioteka Srbije, koja je i izvršni organizator ovogodišnjih nastupa Srbije na međunarodnim sajmovima knjiga. Ova publikacija biće predstvaljena na dve solunske visokoobrazovne ustanove: Univerzitetu Makedonije i Aristotelovom univerzitetu, kao i na posebnom prijemu u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Solunu.

Izvršni organizator nacionalnog štanda Republike Srbije u okviru 11. Međunarodnog sajma knjiga u Solunu je Narodna biblioteka Srbije koja je od početka ove godine realizovala nastup Srbije na međunarodnim sajmovima knjiga u Lajpcigu, Skoplju i Sarajevu.