IZLOŽBA "Mija Aleksić - Biti glumac", autora Bobana Stefanovića, u ponedeljak veče u 18 časova otvara se u Muzeju Narodnog pozorišta.

Postavku, urađenu povodom devedesetogodišnjice rođenja Milosava Mije Aleksića (26. 09. 1923), zajednički su realizovali Kulturni centar Gornji Milanovac u saradnji sa Aleksićevom porodicom, Narodnim pozorištem u Beogradu, Radio-televizijom Srbije, Jugoslovenskom kinotekom, Narodnim muzejom Kragujevac i Muzejom pozorišne umetnosti Srbije.

Slavni glumac debitovao je u Narodnom pozorištu 1949. godine ulogom Stražara u Šekspirovom "Hamletu". Tokom blistave karijere ostvario je niz značajnih uloga kao što su Pomet, Proka, Ževakin, Smerdjakov, Lebjatkin, Čeda Urošević, Kristofer Man, Tartif, Zganarel, Sirano, Vule Pupavac...

Osim u Nacionalnom teatru, igrao je i u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212 i na drugim scenama. Glumio je u više od 60 filmova, a značajne uloge ostvario je i na televiziji. Za svoje pozorišno i filmsko stvaralaštvo dobio je najviša društvena priznanja i staleške nagrade - Oktobarsku nagradu, Sterijinu nagradu, Dobričin prsten, Zlatnog ćurana, Zlatnu arenu, Kristalnu prizmu, Nagradu za životno delo Festivala u Sopotu, Gran pri Ćele-kula, Priznanje - Živa legenda... Aleksić je preminuo u Beogradu 12. marta 1995. godine.