ZA mesto direktora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture konkurisali su Mirjana Andrić, sadašnja v. d. direktora, arhitekta Siniša Temerinski, savetnik u ovoj ustanovi, Bojan Kovačević, nekadašnji direktor Muzeja grada Beograda i Nenad Trajković, nekadašnji direktor prištinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, nezvanično saznaju "Novosti".

Njihove prijave u sredu će posle podne razmotriti Upravni odbor. Javno, pred novinarima, a u skladu sa uputstvom Ministarstva kulture, otvoriće koverte i odlučiti ko nastavlja nadmetanje, jer je ispunio uslove konkursa.

U konkursu je između ostalog traženo da budući direktor ima najmanje osam godina radnog iskustva u oblasti kulture, od čega najmanje tri godine na rukovodećim poslovima.

Prilikom izbora, UO će, pre svega, "ceniti profesionalni angažman na poslovima u okviru zaštite nepokretnih kulturnih dobara, poznavanje poslovanja organizacija u oblasti delatnosti kojom se Zavod bavi i upravljanja njegovim sredstvima, kao i materijalnim, nematerijalnim i ljudskim resursima, iskustvo u pokretanju, organizaciji i ostvarivanju projekata sa velikim društvenim značajem u prezentaciji i afirmaciji kulturnog bogatstva, kao i edukacija na vrednostima nasleđa, kulture i javnog dobra uopšte".

Jedina kandidatkinja, sadašnja v. d. direktora Zavoda Mirjana Andrić, pre ove funkcije bila je na mestu direktora kragujevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Bivši direktor Muzeja grada Beograda Kovačević je arhitekta, organizator međunarodnih izložbi posvećenih srpskoj arhitekturi, a magistrirao je na zgradama Dobrovićevog Generalštaba i aktivan je u borbi za njihovo očuvanje.

Temerinski je 25 godina proveo u Zavodu, gde radi kao rukovodilac i odgovorni projektant i urbanista na brojnim projektima u zaštiti spomenika kulture. Jedan je od autora složenog projekta zaštite Lepenskog vira, a radio je i na sanacijama i rekonstrukcijama srednjovekovnih manastira, studijama zaštite... Trajković je 25 godina proveo u zaštiti, od toga 21 na mestu rukovodioca. Trenutno je u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, zadužen za očuvanje srpskog nasleđa KiM i saradnju sa SPC.


UPRAVNI ODBOR

PREDSEDNIK UO Republičkog zavoda za zaštitu spomenika je Goran Perčević. Ostali članovi ovog tela su arhitekte Milka Čanak Medić i Vladan Zdravković, istoričar umetnosti Nikola Kusovac i Vesna Maricki Ostojić, savetnik u Ministarstvu kulture.