Tradicionalni 15. „Ćorovićevi susreti pisaca“ održaće se od 19. do 22. septembra, u Bileći i Gacku uz učešće impresivnog broja pisaca i istoričara.

U bilećkoj čitaonici „Prosvjeta“ najpre će biti otvoren okrugli sto o književnom delu Antonija Isakovića. O pripovetkama i romanima ovog autora besediće pisci: Radoslav Bratić, Emir Kusturica, Ranko Risojević, Boro Drašković, Ranko Krstajić, Laura Barna, Blagoje Baković, Olgica Cice, Božidar Bjelica Japan, Milica Bakrač, Olivera Doklestić i Zoran Radosavljević, kao i kritičari: Jovan Delić, Ranko Popović, Miroljub Joković, Duško Pevulja, Slobodan Vladušić, Vojo Kovačević, Mićo Cvijetić, Radmila Popović i Momčilo Golijan. Učesnici skupa, koji će biti nastavljen u petak, posetiće školu „Pero Slijepčević“ i razgovarati sa učenicima, kao i OŠ „Golub Kureš„ i održaće književni čas u Gimnaziji „Jovan Dučić“. Uveče će, u Domu kulture „Jevto Dedijer“ biti upriličena akademija u čast Emira Kusturice, dobitnika prestižne nagrade „Svetozar Ćorović“ za knjigu „Sto jada“ u izdanju Kompanije „Novosti“.

U Parohijskom domu Gacko će u četvrtak biti otvoren dvodnevni naučni skup „Sarajevski atentat 1914“. Na ovu temu govoriće 36 istoričara i kulturnih pregalaca: Vojislav Maksimović, Zoran Lakić, Boris Kotov i Ana Filimonova iz Moskve, Spiridon Sfetas iz Soluna, Aleksandar Životić, Savo Skoko, Miloš Vojinović, Miloš Ković, Slobodan Bjelica, Dejan Ikavica, Goran Vasin, Sava Ćeklić, Miloš Kovačević, Nada Tomović, Milena Maksimović, Mihailo Šćepanović, Radoslav Gaćinović, Mirko Babić... Učesnici će posetiti spomenik srpskih žrtava austrougarskog režima 1914. u Avtovcu kao i etno-kuću u Daničićima.

Nagrada „Vladimir Ćorović“ za najbolje istorijsko delo biće uručena dr Slavenku Terziću na svečanoj akademiji u Domu kulture u Gacku u subotu. Sutradan će biti priređeno Književno podne u Foči i Književni čas u Andrićgradu.