AUTOR knjiga za decu i mlade Uroš Petrović već prvim zbirkama priča - mozgalicama i romanima u zagonetkama postao je jedan od najčitanijih pisaca za mlade. U najnovijem romanu “Deca Bestragije” (“Laguna”), polazeći od zagonetne skraćenice na početku romana i krećući se ka njenom razrešenju na samom kraju, Petrović živo i maštovito otkriva čari pustolovine.

- U svim knjigama poigrao sam se sa granicama žanra, kao i sa ostalim međama. “Deca Bestragije” je roman i za odrasle i za decu, i pustolovni i pseudoistorija, i fantastika i realizam, i akcija i mistika - objašnjava Petrović.

Knjiga je najavljena kao priča o tajni, u njoj je, međutim, zagonetki mnogo više.

- Usred knjige nalazi se jedna od najtežih zagonetki koju sam ikada smislio. Izgovara je jedan španski mudrac koji je balkansku nedođiju izabrao za večito prebivalište. Naravno, na sledećoj stranici usledilo je i rešenje. Postoji i jedna zagonetka bez navedenog rešenja, koja teče paralelno sa pričom, i za koju mislim da je dugo niko neće rešiti.

Petrović je roman pisao pune dve godine. Kaže da je to radio u specijalnom raspoloženju i okruženju.

- Uporedo sam mnogo čitao o predelima Srbije dok se taj prostor nazivao “evropska Turska”, i kada se Šumadija iz šumske divljine pretvarala u plodnu krčevinu. Dosta sam putovao po mestima na kojima se radnja ovog romana odvija. Bio je to veoma inspirativan period. Siguran sam da se raspoloženje pri slušanju muzike preslikava sa onog koje je bilo prisutno pri njenom stvaranju. Isto je i sa knjigama, slikama, možda čak i sa krečenjem prostora.

Naš sagovornik smatra da niko više nema vremena da čita spora i nezanimljiva štiva:

- Radnja dobrog romana trebalo bi da teče šezdesetak hiljada puta brže nego život - dakle, i najburnija, najbogatija životna priča trebalo bi da se pretopi u tri ili četiri sata zlatnog, esencijalizovanog literarnog doživljaja. Nadam se da sam sa “Decom Bestragije” to postigao.