PREMIJERU Verdijeve "Aide", koja će 18. maja biti održana u Viminacijumu u okviru proslave jubileja Milanskog edikta, u izvođenju ansambla Beogradske opere, obeležiće i gostovanje velikih svetskih operskih zvezda. Mada još nisu potpisani svi ugovori, v.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić kaže da su u toku pregovori sa najpoznatijim svetskim baritonima Željkom Lučićem i Paolom Konijem za ulogu etiopskog kralja Amonasra, italijanskim tenorom Frančeskom Anileom (Radames), a tu su i bugarski sopran Cvetelina Vasileva i mecosopran Marijana Penčeva (Amneris).

- Uskoro će se znati koga ćemo od stranih gostiju videti u Viminacijumu. Budući da je reč o nacionalnom projektu u koji se uključila i italijanska ambasada, nadamo se da ćemo uspeti da ubedimo te velike zvezde da 18. maja oslobode svoje inače pretrpane kalendare i dođu kod nas - kaže Savić.

Ugovori su već potpisani sa dirigentom iz Nemačke Piterom Leonardom i bugarskim rediteljem Ognjanom Draganovim. U naslovnoj ulozi gledaćemo solistkinju Opere Narodnog pozorišta Jasminu Trumbetaš Petrović, a njenu suparnicu na sceni, Amneris, igraće Jelena Vlahović i tako obeležiti 25 godina svog umetničkog rada.

Verdijeva "Aida" je, bez sumnje, jedno od najčuvenijih operskih dela. Kompozitor je prihvatio ponudu egipatskog Izmael-paše da za posvećenje novog operskog pozorišta u Kairu i za otvaranje Sueckog kanala napiše veliku svečanu operu. Praizvedba ovog remek-dela operske umetnosti bila je 24. decembra 1871. godine.

Priča o etiopskoj princezi koja je zarobljena i dovedena u Egipat kao robinja, vrlo brzo postala je hit na velikim svetskim scenama. "Aida" je i danas deo redovnog repertoara vodećih operskih kuća, a po zvaničnim podacima nalazi se na 13. mestu najizvođenijih opera svih vremena.

Ove impresivne brojke sigurno će biti nadograđene u 2013. godini, kada svet obeležava dva veka od rođenja slavnog kompozitora Đuzepea Verdija.

U Narodnom pozorištu "Aida" je poslednji put izvedena 22. aprila 2009, a pre Viminacijuma, na istoj sceni, 10. aprila premijerno ćemo videti Draganovljevo čitanje Verdijeve opere. Pomenuti ansambl nacionalnog teatra u Viminacijumu će biti pojačan zvučnim svetskim imenima.

PODELA ULOGA

NASLOVNU ulogu tumačiće u alternaciji Jasmina Trumbetaš Petrović, Ana Rupčić Petrović i Sanja Kerkez. U podeli su još i Jelena Vlahović, Nataša Jović Trivić, Dragana del Monako i Jadranka Jovanović kao Amneris; Janko Sinadinović, Hon Li, Dušan Plazinić kao Radames; Miodrag D. Jovanović, Aleksandar Stamatović kao Amonasro... Scenografiju će kreirati Dejan Miladinović i Miraš Vuksanović, a kostime Milanke Berberović obnoviće Katarina Grčić.