DELA važnih protagonista umetnosti druge polovine dvadesetog, kao i ona koja su nastala u prvoj deceniji 21. stoleća, naći će se na izložbi Kolekcije Trajković koja se otvara 5. aprila, u Muzeju „25. maj“. „Lična svita“, naziv ove jedinstvene kolekcije, ime je dobio po čuvenoj slici Bore Iljovskog („Lična svita“), koja je svojevremeno bila izložena na Bijenalu u Veneciji, ali će ovaj umetnik biti predstavljen i drugim delima iz Kolekcije Trajković.

Publika će videti slike, objekte i skulpture velikog formata, ali i radove konceptualne umetnosti. Većina radova dugo nije izlagana u Beogradu, a neka dela će biti prvi put predstavljena publici, kao i radovi koji su specijalno urađeni za ovu izložbu. Dušan Otašević je za izložbu doradio neke od svojih asamblaža iz šezdesetih godina: „Belo“, „Stražara“, Era Milivojević će rekonstruisati svoj performans „Oblepljivanje ogledala“...

VIŠE OD 150 AUTORA FORMIRANJE Kolekcije Trajković, koja se danas ističe kao jedna od najvećih umetničkih zbirki u našoj zemlji u privatnom vlasništvu, počelo je pre dvadeset i pet godina. Slavica i Daniel Trajković sakupili su više od 150 autora sa oko hiljadu likovnih dela. Kolekcija obuhvata likovna dela druge polovine dvadesetog veka i dela nastala u prvih deset godina ovog veka - slike, skulpture, crteže, grafike, a osim radova u tradicionalnim umetničkim medijima, u zbirci su zastupljeni radovi radikalnih umetničkih praksi u formi fotografija, video i zvučnih zapisa.

Zamisao vlasnika kolekcije Slavice i Daniela Trajković je da se na izložbi, umesto hronološkog predstavljanja likovnih dela, umetnici i umetničke grupe predstave kroz tematske celine, a da postavka bude sastavljena od nekoliko manjih izložbi koje će predstaviti opuse pojedinih istaknutih autora, kao i pravce koji su obeležili istoriju moderne umetnosti u Srbiji.

Po prostoru koji je odabran za izložbu, po broju predstavljenih dela, njihovom formatu kao i umetničkom značaju, izložba Kolekcije Trajković je najveća do sada izložba neke privatne kolekcije u Beogradu u poslednjoj deceniji. Zapravo, reč je o izložbi dostojnoj Muzeja savremene umetnosti.

Ovaj likovni spektakl počinje pop-artom: delima Dušana Otaševića, a završava konceptualnom umetnošću.

Među umetnicima čija će dela biti prikazana na izložbi su Mrđan Bajić, Kosta Bogdanović, Radomir Damnjanović Damnjan, Uroš Đurić, Bora Iljovski, Đorđe Ivačković, Dragoš Kalajić, Katalin Ladik, Saša Marković Mikrob, Era Milivojević, Peđa Nešković, Petar Omčikus, Neša Paripović, Mileta Prodanović, Miodrag B. Protić, Radomir Reljić, Balint Sombati, Raša Todosijević, Lazar Vozarević...

Povodom izložbe objavljena je i istoimena knjiga za koju su tekstove napisali dr Jerko Denegri, dr Nikola Šuica, dr Johnatan Blakvud, dr Irina Subotić i pisac Bora Ćosić.

U toku trajanja izložbe, od 5. do 26. aprila, biće upriličen niz događaja, među kojima su tribina o privatnom kolekcionarstvu i stručna vođenja.