OD NAJAVLjENE „tri ravnopravne“ Karmen, na isto toliko „podjednako prvih“, ili makar jednako važnih premijera, po svemu sudeći zasada će beogradska publika videti samo - dve. Posle Dragane del Monako na „prvoj premijeri“ i Aleksandre Angelov koja se u roli fatalne junakinje predstavila „druge premijerne“ večeri, na trećem izvođenju opere u režiji Nebojše Bradića trebalo je 7. aprila naslovnu ulogu da zaigra Jadranka Jovanović.

No, ono što se najpre moglo nezvanično čuti, a potom i „poluzvanično“ saznati u Narodnom pozorištu, jeste da Jadranka Jovanović ipak ne želi da pristane na tu predviđenu „treću premijeru“, za koju je unapred jasno da će ostati u senci one prve, prave.

Sad se već zna da će na trećem izvođenju 7. aprila svoje uloge ponoviti „druga Karmen“ Aleksandra Angelov, i njen Don Hoze Janko Sinadinović. Dirigent Srboljub Dinić, pod čijim su vođstvom izvedene prve dve predstave i koji je na sebe „preuzeo odgovornost“ za odluku o redosledu predstavljanja beogradskih Karmen, vratio se obavezama u Bernu, te će na trećem izvođenju dirigovati Zorica Mitev Vojnović, a potom i Ana Zorana Brajović.

Jadranka, koja se još pred „prvu premijeru“ pobunila protiv odluke Uprave teatra o tri premijerna izvođenja sa različitim postavama, u sredu nije bila dostupna za komentare.

Ni vršilac dužnosti direktora Opere Narodnog pozorišta, Đorđe Pavlović, nije bio voljan da govori o Karmen niti da razmatra odluku Jadranke Jovanović, budući da s njom, kako kaže, nije o tome pričao. Ipak, izrazio je uverenje (ili nadu) da se odluka prvakinje Opere narodnog pozorišta odnosi samo na predstavu od 7. aprila, i izjavio da imaju previše problema sa drugim predstavama koje prethode toj „Karmen“.

- Dovedene su nam u pitanje druge predstave, zbog bolesti pevača, kojih u većini slučajeva imamo samo po jednog za određenu ulogu. Eto, kad imate jednog - problem, kad imate tri - opet problem! - rekao nam je Pavlović, aludirajući na polarizaciju koju je već unapred u javnosti izazvala priča o „trostrukoj junakinji“, praćenoj u potpunosti duplom postavom.