OPERA Žorža Bizea "Karmen" u režiji Nebojše Bradića imaće na Velikoj sceni nacionalnog teatra tri ravnopravne premijere, najavljeno je u utorak u Narodnom pozorištu. U naslovnoj roli prva će se u subotu, 24. marta, predstaviti Dragana del Monako, naredne večeri će Karmen pevati Aleksandra Angelov, da bi se u ovoj ulozi 7. aprila predstavila i Jadranka Jovanović.

Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović rekao je da je nezamislivo da nacionalni teatar nema ovu operu na svom repertoaru, što potvrđuje i istorija Beogradske opere tokom koje se "Karmen" pokazala kao jedna od najizvođenijih i najgledanijih predstava.

Reditelj Nebojša Bradić podsetio je da je u njegovoj režiji radnja iz originalne 1830. godine izmeštena u 20. vek, u period Španskog građanskog rata.

Na prvoj premijeri, solisti, Hor i Orkestar nastupiće pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića, a u repriznim izvođenjima dirigovaće Zorica Mitev Vojnović i Ana Zorana Brajović.


NEZADOVOLJSTVO

JADRANKA Jovanović izrazila je u utorak nezadovoljstvo odlukom uprave da "Karmen" bude izvedena u tri ravnopravne premijere, jer po njenim rečima, premijera može biti samo jedna, a slična praksa ne postoji nigde u svetu.