PO romanu Rajka Vasića “Prsti ludih očiju” (2009. godine bio u najužoj konkurenciji za NIN-ovu i “Vitalovu” nagradu) snimaće se film, u produkciji “Balkan filma” Tihomira Stanića, a pod scenarističkom i rediteljskom palicom Mladena Matičevića. Na upravo završenom beogradskom Sajmu knjiga predstavljeno je četvrto izdanje književnog dela (izdavač “Svet knjige”), čija je radnja smeštena na ratišta u Posavini, na Ozrenu, u Doboju...

Vasić u svom zapaženom romanu ne priča o bitkama, već o ličnoj drami čoveka koji se nalazi u procepu između rata i žene koju nalazi u opustošenom muslimanskom selu. Glavni lik Novi za sebe i borce kaže da su “prsti nekih nevidljivih ludih očiju koje upravljaju celom stvari”. Pošto je doživeo strasnu ljubav, Novi prepušta devojku Belkisu unproforcima, ne bi li je spasao od stradanja... Posle toga srlja u rat, tražeći smrt koja ga zaobilazi...

Pisac, za “Novosti”, otkriva da će ovaj film biti zaseban umetnički projekat:

- Na to gledam kao na potpuno novo umetničko delo. Dabome da godi što su “Prsti ludih očiju” osnova ili inspiracija toga dela. Film će na sasvim drugačiji način dočarati junake, tokove radnji i svesti... Radujem se da to vidim, jer ja “svoj film”, po kojem sam pisao roman, već imam u glavi i biće zanimljivo videti delo drugih stvaralaca.

Producentska kuća Tihomira Stanića “Balkan film” dobila je prava na ekranizaciju Vasićevog romana, dok scenario (sa Sretenom Mijovićem) i režiju potpisuje Mladen Matičević. Reditelj kaže da ga je Vasićeva knjiga veoma iznenadila ponudivši mu zanimljivu mogućnost ekranizacije:

NOVI NIJE VAN DAM REDITELj Matičević kaže da je o glumačkoj podeli još rano govoriti, ali da bi glumac Nikola Ristanovski mogao biti dobar izbor za glavnu ulogu. Ideja je, objašnjava Matičević, da glumci budu iz Republike Srpske, jer bi oni možda na najbolji način mogli da se uključe u priču, dok pisac romana dodaje da on o tome ne razmišlja:
- Gledajte, Belkisa je sirotica prirodne lepote i to mora biti glumica koja neće film shvatiti kao priliku za prikazivanje njenih “atributa” - objašnjava Vasić. - Ne znam, morala bi možda to da bude neka mlada Sonja Savić. Novi je, takođe, obično srpsko seljače izraslo u srednjovečnog “žilu”, koštunjav i mršav, nepokretnog lica, dakle nije Van Dam i slično, nikakav heroj niti junak. Heroji nastaju posle rata, u ratu ih nema. Možda bi Novog mogao da igra Vuk Kostić, ali to je već posao filmskog tima.

- Ona pruža drugačiji ugao gledanja na rat od onog na koji smo navikli poslednjih 20 godina. Ta kombinacija kvaliteta samog romana, melodrama koja je u njegovom središtu, i zanimljiv glavni junak su mi bili znak da je to nešto što bih mogao da radim - objašnjava Matičević, i dodaje da će senzibilitet svakako biti drugačiji od onoga koji dominira američkim filmovima:

- U njima akcijom, eksplozijama, zvucima i gomilom nekakvih efekata pokušava nešto da se dočara. Ja ovaj rat doživljavam kao tišinu u nekom ogromnom šumovitom prostoru kakav jeste u kraju gde ćemo snimati. To je nešto što više liči na ruske ratne filmove. Ima priču, atmosferu, neku jesen u jednoj bosanskoj planini... U “Prstima” nije reč samo o sukobu među ljudima, nego i o sukobu čoveka sa samim sobom.

Reditelj kaže da se scenario neprekidno radi, dorađuje i menja:

- Sada je u fazi kojom polako postajemo zadovoljni i očekujem da ćemo negde početkom sledeće godine imati verziju sa kojom ćemo moći da izađemo u javnost. Od tog momenta će moći da počnu i pripreme za film - otkriva Matičević.

Producent Tihomir Stanić smatra da nam nije dosta filmskih priča o ratu i ratovanju:

- Nikad neće biti dovoljno takvih priča, kao što je već istorijski tačno da su svi ratovi i užasi koji inspirišu književnost i film uglavnom bili nepotrebni i besmisleni - kaže naš poznati glumac, i objašnjava da on najverovatnije neće igrati u ovom filmu.

Na pitanje kakav film možemo da očekujemo od “trojca” Vasić-Matičević-Stanić, pisac kaže da je “on svoje obavio”.

- Ne bih voleo da kao pisac pametujem i popujem. Da sam umeo, napisao bih odmah scenario. Verujem da će dobro uraditi posao. Jedva čekam da vidim - priznaje Vasić.

Početak snimanja predviđen je za jesen sledeće godine. Čitava priča filmovaće se u Republici Srpskoj, a Vasićev roman “Prsti ludih očiju” prva je knjiga iz Republike Srpske po kojoj će biti sniman jedan film.