Prva žena dirigent, prva žena dekan Fakulteta muzičke umetnosti, prva žena rektor u Srbiji, na Univerzitetu umetnosti u Beogradu - Darinka Matić Marović. Umetnica jedinstvenog optimizma i energije koja je pre tri pune decenije nasledila Bogdana Babića na čelu “Obilića”, a njeno “čedo” - akademski hor “Kolegijum muzikum”, ove godine proslavlja četrdeseti rođendan. Tim povodom je održan i spektakularan koncert na Kolarcu u okviru Bemusa, gde su članice “Kolegijuma” i Dara još jednom dokazale zbog čega ih širom sveta prate hvalospevi kritike.

- “Kolegijum muzikum” je biser koji je ostavio veliki trag i ostvario izuzetan doprinos našoj kulturi - navodi Darinka. - Osnovan je 1971. na inicijativu profesora Vojislava Ilića, koji je do tada vodio mešoviti akademski hor, ali moj dolazak kao asistenta na Akademiju poklopio se sa njegovom željom da osnuje ženski hor. Ove godine se obeležava 100 godina od rođenja profesora Ilića, i njemu u čast smo na Kolarcu pevali kompoziciju “Nema leba”, Zapis iz 1492. za sopran i ženski hor.

* Kako su izgledali počeci hora “Kolegijum muzikum”?

- U prvoj postavi “Kolegijuma” bilo nas je samo 19, jer se toliko devojaka moglo takmičiti u Arecu, gde smo te 1971. osvojile prvo mesto, što je bila prva pobeda naše zemlje na tom teškom takmičenju posle trijumfa Bogdana Babića sa “Krsmanovićem” 1955. godine. U to vreme nismo imale ni haljine, nastupale smo u haljinama “Branka Krsmanovića”. Od Areca je krenuo naš odlazak u svet.

MOSTOVI I SEĆANjA- Nedavno sam prvi put bila na Kipru, na festivalu koji je predstavljao susret arapskih i evropskih horova. Želja mi je da sa “Kolegijumom” uradim nešto slično: projekat “Mostovi” koji bi stvarao mostove između različitih nacionalnosti u našoj zemlji. Za sledeću godinu planirali smo i program “Sećanja”, na sve one koji su pisali za “Kolegijum muzikum” i svojim radom učinili da hor dobije na značaju i da doprinese našoj kulturi.

* Smena generacija je “sudbina” akademskih horova - pratite li rad nekadašnjih članica?

- Članice su studentkinje FMU. U današnjem “Kolegijumu” pevaju već ćerke onih nekadašnjih devojaka. Srećna sam što se to tako nastavlja. Sve one žele da za kraj proslave ovog jubileja organizujemo koncert pod imenom “Svi na okupu”, koji ćemo održati 24. decembra na Kolarcu. Kada se okupe članice od prve generacije do danas, biće ih mnogo na sceni. Nadam se da će i publika pevati, kao na 25-godišnjici u Skupštini grada, kada je cela sala pevala sa nama.

* Mnogi značajni dirigenti i profesori FDU su vaši đaci?

- Najvažnije je da čovek obezbedi svoje naslednike, a naslednika imam mnogo, i u pedagogiji, na mnogim fakultetima - svuda su moji studenti. Važno je šta i koga čovek ostavi za sobom, to je pedagoški uspeh. Nikada nisam nametala svoje mišljenje, ali uvek sam učestvovala u radu mojih studenata.

* Otkuda vama tolika energija, šta vas motiviše?

- Moj entuzijazam i energija su još nepresušni. Nama se pevači stalno menjaju, stalno morate počinjati iz početka. Nema tu nekakvog materijalnog podstreka - podstrek su za mene ovi mladi ljudi koji užarenim očima gledaju u vas i koji dolaze svako veče na probe. Ne samo u “Kolegijumu”, moram pomenuti i “Obilić”, u kom su studenti raznih fakulteta koji sa ljubavlju pevaju velika vokalno-instrumentalna dela, a nisu muzičari.

* Šta biste izdvojili kao najvažnije iz svih ovih godina?

- Najdraže mi je kada me sretne neki pevač iz “Kolegijuma”, kada me stegne u zagrljaj i kaže: “Sa vama smo proveli najlepše godine života”. Ne treba mi ništa više. Mislim da ta posvećenost mladima, ljubav koju im pružam i koju oni meni vraćaju predstavlja nešto najlepše na svetu. Nikakve pare ne mogu to da nadomeste.