KNJIGA “U tuđem veku” je nastavak lične istorije jednog doba, započeta 1991. godine i vođena, pisana do današnjih dana. Ova knjiga, i to kaže moja ćerka Ana koja je uređivala prethodne, pisane na marginama mojih romana, razlikuje se od prethodnih po tome što je i pisana posebno, posebnim stilom, posebnim odnosom prema materiji - rekao je u četvrtak akademik Dobrica Ćosić, prilikom predstavljanja knjige “U tuđem veku”, nastavka njegovog dnevnika koji vodi punih šezdeset godina.

Novo Ćosićevo delo u izdanju “Službenog glasnika” već prvog dana po objavljivanju prodato je u 10.000 primeraka.

ZABLUDE KLJUČNA pitanja koja postavlja ova knjiga jesu - zašto je Dobrica Ćosić, i posle Titove i Miloševićeve vlasti, nepoželjan i “novoj vlasti”, iako je bio disident i stvarao titoističku opoziciju titoističkom poretku, kakvu politiku prema Srbiji vode Evropska unija i Amerika, i da li će Srbija kao država imati državničke pameti, političke volje, umne snage i kulturnog kapaciteta da prepozna sopstvene zablude i fatalne greške koje je napravila u dvadesetom veku.

- Razmatram jedno razdoblje naše istorije, razdoblje istorijskog poraza srpskog naroda i pokušaja da se oktobarskim prevratom taj proces poraza zaustavi i krene ka progresu i napredovanju. Bavim se periodom od 2000. godine do Đinđićeve pogibije. Taj period smatram najznačajnijim u prvoj desetini 21. veka. Razmatram prilike, ljude, odnose i sa tugom konstatujem da se nije zaustavilo nazadovanje Srbije i da nije započet preporod u koji smo se nadali. To moje uviđanje zaslužuje proveru čitalaca i ja tu proveru i očekujem. Pisac može mnogo da pogreši kad sudi o svom vremenu. Ja sam ovaj vek nazvao tuđim vekom, zato što se po svemu, po svom biću, kulturi, ciljevima, osećam čovekom 20. veka i što moje književno delo pripad tom veku. Neskromno bih želeo da mojim čitaocima moj tuđi vek bude njihov srećni vek - rekao je Ćosić u kratkom obraćanju novinarima.

O knjizi su, pored autora, govorili urednici knjige Marko Krstić i Slobodan Gavrilović, glavni i odgovorni urednik “Službenog glasnika”.

- Ćosić je još jednom pokazao da svaka njegova knjiga postane vrhunski kulturni događaj. U “Tuđem veku” je otvorena Pandorina kutija srpske tranzicije, ali duhovne. Ovo je prva ozbiljna i utemeljena kritika postoktobarske Srbije - rekao je Krstić.