BEOGRAD - Američka premijera dugometražnog dokumentarnog filma "Sinema komunisto", po scenariju i u režiji Mile Turajlić, biće održana danas na Trajbeka festivalu u Njujorku.

Debitantski film mlade srpske autorke višestruko je nagrađivan, na festivalima u Trstu, na Kipru i nedavno u Rio de Žaneiru, a sada učestvuje u takmičarskom programu Trajbeka festivala, čiji je osnivač slavni Robert De Niro.

Mila Turajlić i montažerka Aleksandra Milovanović prisustvovaće premijeri i dodatnim projekcijama ovog filma na temu jugoslovenske kinematografije, Titove uloge u njenom nastanku i sudbini studija "Avala film".

One će upoznati festivalsku publiku sa situacijom u "Avala filmu", a biće pokrenuta i inicijativa potpisivanja peticije za spas našeg najstarijeg filmskog studija, najavio je domaći producent "Dribling pikčers".

"Sinema komunisto" je privukao veliku pažnju američkih medija i po izboru kritičara našao se na top listama filmova koji se ne smeju propustiti.

Slede mu Međunarodni festival u San Francisku i zatim u Torontu, na najznačajnijem svetskom festivalu dokumentarnog filma - Hot Docs.