POEZIJA besmrtnih pesnika, merena “metrom” umetnosti, vrednija je od bilo koje kuće. Ali, kada se neka varoš diči “svojim” piscem, kao što se Sremski Karlovci diče Brankom Radičevićem (1824-1853), važan je svaki detalj iz života pesnika, pa i na kojim adresama je živeo. Duže od veka imali su Karlovčani nedoumicu, koju je ovih dana razrešio istoričar Žarko Dimić: tokom školovanja, Radičević je od 1835. do 1839. promenio tri adrese.

- Najpre je živeo u kući porodice Mioković na čijem mestu je danas Muzej, zatim u baroknoj kući udovice Mare Branković, i najzad u domu gradonačelnika Auera - kaže Dimić, i sugeriše vlastima u Sremskim Karlovcima da bi trebalo što pre tablama obeležiti sve tri pesnikove adrese.

Nedoumica u vezi sa školskim prebivalištima najvećeg liričara u Srba javila se 1883. godine, kada je srpska omladina, po pesnikovoj poslednjoj želji, tri decenije posle njegove smrti, upriličila prenos njegovih kostiju iz Beča u voljene Karlovce.

U nedostatku pouzdanijih podataka, jedna skromna kućica na putu povorke ka Stražilovu, tada je okićena cvećem, jer se verovalo da je upravo u njoj pesnik stanovao u školsko doba.

- U toj gužvi, u vezi sa organizovanjem prenosa pesnikovih posmrtnih ostataka, zaboravilo se da je Branko potekao iz imućne porodice - kaže Dimić. - Pesnikov otac Teodor bio je u Zemunu carinski činovnik i sigurno ne bi svom sinu iznajmio tesni sobičak. Kasnije se ispostavilo da je tu zapravo stanovao Brankov prijatelj.

Upornim istraživanjem u Arhivu SANU u Karlovcima, čiji je direktor, te analizom arhive same Gimnazije,Dimić je otkrio da se Radičević 7. oktobra 1835, pošto se upisao u prvi razred u protokol, nastanio u kući porodice Hadžimioković. Docnije je kuća prodata Rajačićima, koji su je srušili i na tom mestu sagradili dvorac u kojem je današnji muzej.

- Po zapisu Radičevićevog druga Ace Popovića Zuba, pesnik je 1839. godine živeo u jednospratnoj kući grofice Marice Branković u ulici koja danas nosi ime mitropolita Stratimirovića - kaže Dimić.

Najzad, prema pisanim dokumentima, treća adresa velikog pesnika bila je takođe u Stratimirovićevoj ulici, u kući koja je u Brankovo doba pripadala gradonačelniku Venclu Aueru.