U galeriji “Artget” Kulturnog centra Beograda, u sredu u podne biće predstavljena knjiga istoričara i umetnika fotografije Gorana Malića pod imenom “Letopis srpske fotografije 1839-2008” (izdavač “Fotogram”). O ovom pionirskom poduhvatu će govoriti: Miodrag Jovanović, Aleksa Trbović, Dragan Bulatović i autor.
Malić prvi put u istoriji srpske kulture, na 240 stranica, i kroz 165 reprodukcija fotografskih dela, sabira i opisuje najvažnije trenutke iz 170 godina duge istorije nacionalne fotografije. U knjizi se pominje više od 600 imena.
- Pored korišćenja podataka iz objavljenih dela, od kojih svakako treba pomenuti istorijske knjige Branibora Debeljkovića i Milanke Todić, sve ostalo je napisano na osnovu mojih tumačenja primarnih izvora - kaže Malić.
Istorija srpske fotografije nema proučene pojedine oblasti - ne znamo kako je tekao razvoj portreta, a ni kako su se razvijale druge teme i motivi u našoj fotografiji. A o istorijskom razvoju stilova i tipova da se i ne govori.
- Zapanjujuće je da ni posle 17 decenija trajanja fotografije u Srbiji mi nemamo ni elementarni imenik autora, niti znamo njihove biografije. Kod nas se, u medijima informisanja, ili u knjigama, pominje večitih desetak imena, pa se tako stiče utisak da su istoriju naše fotografije gradili samo Anastas Jovanović, Milan Jovanović, Rista Marjanović i pet, šest savremenika iz druge polovine 20. veka. Od 1950. godine do danas održano je preko tri i po hiljade raznih događaja, izložbi i manifestacija, a svaka je imala svoj katalog. Gde je ta dokumentacija? Rastužujuće je što se građa za jednu oblast srpske kulture otkupljuje po buvljim pijacama, a ja se tamo snabdevam već preko trideset godina - kaže Malić.