RIM - Italijanski stručnjaci podneli su zahtev za ekshumaciju ostataka slavnog renesansnog majstora Leonarda da Vinčija da bi obavili rekonstrukciju njegovog lica i utvrde da li se iza Mona Liza ustvari krije slikarev portret.
Špekulacije oko misterioznog identiteta Mona Lize dugo su uzbuđivale istoričare i umetnike. Po jednima, radi se o Lizi Gerardini, supruzi jednog firentinskog trgovca. Po drugima, moguće je da ta Leonardova slika predstavlja portret njegove majke.
Međutim, već neko vreme u naučnoj zajednici u Italiji pojavila se hipoteza po kojoj je Leonardo da Vinči zbog svoje sklonosti ka enigmama na toj slici samog sebe predstavio u ženskom liku.
Naučnici iz nacinalnog odbora za kulturnu baštinu ističu da bi proučavanjem slikarevog skeleta uspeli da rekonstruišu njegovo lice i time razreše misteriju oko Mona Lizinog identiteta.
Silvano Vinčenti, koji se nalazi na čelu tima italijanskih istraživača, kaže da bi prvo trebalo da se utvrdi da li su ostaci za koje se veruje da su Leonardovi, zaista njegovi.
Da bi to ustanovili, naučnici će koristiti radiokabonski metod C14 i izvršiti poređenje DNK kostiju koje pronađu u grobu sa DNK potomaka porodice Da Vinči.
Ukoliko Leonardov identitet bude potvrđen, stručnjaci će moći da pristupe rekonstruckiji njegovog lica.
Zahtev za ekshumaciju slikarevih ostataka trenutno razmatraju nadležne vlasti u Francuskoj gde su ostaci pokopani. Italijanski istraživači trebali bi da dobiju konačno odobrenje do početka leta.