MOKRA GORA - Proslavljeni reditelj Emir Kusturica prihvatio je glavnu ulogu u filmu “Pelikan”, francuskog reditelja Olivijea Orlea. Dobitnik dve kanske “Zlatne palme” igraće grčkog pravoslavnog sveštenika, udovca koji se distancira od svog sina.
Film je Orleov rediteljski debi, ali Francuz iza sebe ima bogatu filmsku biografiju. Bio je producent i asistent reditelja u mnogobrojnim ostvarenjima. Kao asistent reditelja pojavio se u “Valmontu” Miloša Formana.
Novi film sa Kusturicom u glavnoj roli biće snimljen po romanu “Nikostratos” Erika Bosea, a snimaće se u Grčkoj tokom maja i aprila ove godine. Malo o scenariju: dečak tajno “udomljava” pelikana, krijući ga od oca koji ne može da preboli smrt supruge...
U stvaralačkoj kuhinji Emira Kusturice odmah po završetku “Kustendorfa” vri kao u košnici. Saznajemo, film “Pančo Vilja” sa Džonijem Depom i Salmom Hajek dobio je svoj konačni naslov i zvaća se “Divlje ruže, nežne ruže”! Novi naslov inspirisan je poslednjom scenom u filmu, koja se dešava na plantaži ruža u Meksiku. Dep i Hajekova su ranije prihvatili uloge, a snimanje počinje 15. februara 2011. godine. “Ruže” će biti snimane u Španiji, a zatvorene scene Kusturica će raditi u svom Drvengradu, gde se privodi kraju izgradnja studija za potrebe ovog filma.
To znači da će početkom sledeće godine Džoni Dep drugi put boraviti u Mokroj Gori, ali ovaj put u društvu Salme Hajek!
- Scenario je fantastičan, uzbuđen sam. Emir mi je ispričao i detalje o završnoj sceni filma, kada Vilja gine. Kada se to dogodi, miris ruža sa jedne meksičke plantaže sići će s platna do publike, gde god bila, uveren sam - rekao je Dep pre nekoliko dana, u ekskluzivnom intervjuu za “Novosti”.
To nije sve, Kusturica je potvrdio da namerava da režira izraelski film “Hladna voda”, priču o nemačkom striperu koji odlazi u Palestinu na sahranu oca i bratovo venčanje.