AKO je suditi po oduševljenom aplauzu kojim su nakon svetske premijere “Mandragole” Ivana Jevtića, u sredu veče, na Velikoj sceni “Madlenianuma” dočekani pevači i autorska ekipa predvođena makedonskim rediteljem Slobodanom Unkovskim - opera u Srbiji ipak ima budućnost. A ako je suditi po ovacijama kojima je nagrađen sam autor, jedan od naših najplodnijih i najuspešnijih kompozitora, on je sa svojim operskim debijem očito pogodio dobitnu kombinaciju.
Jedan od najpopularnijih dramskih sižea u svetskoj literaturi, omiljeni komad čuvenog Nikola Makijavelija, inspirisao ga je da stvori istinski komičnu, operu koja razgaljuje i dokazuje da “ozbiljna” umetnost ne mora da bude baš toliko ozbiljna.
Istu ideju u delo su sproveli i kreaciju Jevtića i Unkovskog značajno obogatili scenograf iz Slovenije Meta Hočevar i kostimograf Angelina Atlagić, dok je grčki umetnik Dimitris Sotiru sa svojim veselim koreografijama doprineo da eks-ju projekat preraste u regionalni - a u evropski ga je pretvorilo prisustvo francuskog dirigenta Olivijea Granžana.
Sedam, pozorišnoj publici dobro poznatih likova renesansne Firence: od bogatog starog Meser Niče, preko “njegove” zanosne Lukrecije (u srpskoj operskoj verziji zarad lakšeg pevanja preimenovane u “vokalniju” Izabelu), iskusne Sostrate, zaljubljenog Kalimaka, lukavog Ligurija, do prepredenog i “tipično” sveštenički srebroljubivog fra Timotea i sluge Siroa, i mnoštvo urnebesnih situacija - bez hora, bez baleta, a uz pitku, bogatu, toplu muziku u izvođenju Orkestra “Madlenianuma” pod vođstvom gosta iz Francuske, publiku očekuju i na večerašnjoj prvoj reprizi.
U sredu veče su u svemu tome, sve do ekstatične završnice u slavu života u kojoj - umesto očekivane jedne, “igra” čak sedam novorođenih beba, uživali i naš baletski igrač svetskog glasa Milorad Mišković, kompozitor nedavno prvi put izvedene “Hasanaginice” Rastislav Kambasković, Zdravko Šotra, Minja Subota, Branko Cvejić, Jovan Ćirilov, Božidar Đurović, Dejan Miladinović...

I U NOVOM SADU
NOĆ pre premijere opere “Mandragola” u “Madlenianumu”, Novosađani su na sceni Pozorišta mladih videli istoimenu “komediju del arte”. Na novosadsku scenu poznatu Makijavelijevu komediju iz 1518. godine postavio je Nemanja Savković.
- Opisujući u humornom tonu dekadentno društvo ogrezlo u korupciji, pohlepi i licemerju, Makijaveli ni u kom pogledu nije ravnodušan - objašnjava reditelj, u čijoj predstavi igraju Ivan Đurić, Jelena Rakočević, Saša Stojković, Marko Makivić, Ivan Kornović, Vera Hrćan-Ostojić, Ervin Džadžimurtezić i Višnja Obradović.