PLANIRALA je Mira Banjac da svoj rođendan obeleži skromno i privatno, samo večerom sa svojim najbližima. Ali, kada ste vrhunska srpska glumica koja u istoj godini navršava dva jubileja - osam decenija života i 60 godina glumačkog rada, onda je takav plan jednostavno nerealan.
Udobni dom porodice Banjac u centru Novog Sada u sredu su od ranog jutra opsedali prijatelji, komšiluk i novinari sa buketima cveća, tortama i drugim poklonima. Telefon je zvonio gotovo bez prestanka.
A Mira, kao da se to nje baš puno ne tiče, stigla je da obavi sve uobičajene dnevne poslove, uključujući i odlazak u banku i na pijacu. I da se svakom gostu, makar i nenajavljenom, srdačno obraduje.
- I dalje razmišljam isključivo o budućnosti, na prošlost se puno ne osvrćem, jer naknadna pamet ništa ne popravlja - kaže glumica nepresušne energije, bez koje se ni danas ne može zamisliti domaći film ili TV serija.
Protekla godina je za Miru Banjac bila profesionalno vrlo plodna - završila je seriju “Vratiće se rode”, film “Kao rani mraz” Đorđa Balaševića, “Medeni mesec” sa Paskaljevićem i film “Projekt” u Zagrebu, u režiji Šerbedžijinog sina Danila. Uporedo je radila i u serijama “Bela lađa” i “Seljaci”.
Ovih dana priprema ulogu udovice policajca u igrano-dokumentarnom serijalu “Šesto čulo”, kojem će se posvetiti u naredna dva meseca, a od narednog proleća očekuje nastavak snimanja filma Mome Mrdakovića u Americi.
Ovoj ženi muške životne snage rad je pogonsko gorivo. Voli da kaže kako je višak energije njena kob i da, kad ne snima samo nedelju dana, već se ne oseća dobro. Rado ističe da njen profesionalni savet uvažavaju i mlađe kolege:
- Pristigla je nova generacija obrazovanih i lepo vaspitanih glumaca. Savetujem im da nastave da se obrazuju i da razvijaju svoj talenat, jer glumački poziv stalno pred glumca donosi nove izazove - veli Mira, čija biografija obuhvata više od 50 igranih filmova. Odmah zatim dodaje da rad i talenat, ipak, nisu garancija uspeha u ovom poslu. Potrebna je i sreća.
* Da li je vas pratila sreća?
- Kad sve saberem i oduzmem, mogu da kažem da me nije uvek ni zaobilazila - rekla nam je Mira Banjac.

MONOGRAFIJA
POVODOM oba jubileja znamenite sugrađanke, grad Novi Sad će u Srpskom narodnom pozorištu prirediti svečanost na kojoj će biti predstavljena monografija “Mira Banjac”.

PRODUCENTI I “ROBOVI”
I OVU priliku Mira je iskoristila da skrene pažnju na sve izraženije nesporazume na relaciji glumci - producenti:
- Mnogi producenti ponašaju se prema nama glumcima kao da smo robovi. Nejasno je zašto se ulazi u bilo koji projekat dok se prethodno ne zatvori finansijska konstrukcija. Ovako, vi obavite lavovski deo posla, uložite sve svoje iskustvo i umeće u taj film, a na kraju ispada da je sporan jedino honorar - kaže glumica.