NIŠ - Samo dve nedelje od objavljivanja prvog romana niškog pisca mlađe generacije Dejana Stojiljkovića (33) „Konstantinovo raskršće“ u izdanju IP „Laguna“ postao je istinski hit, a matični izdavač organizovao je čak i nagradnu igru za najbolji video-trejler inspirisan istorijsko-avanturističkom legendom o neobičnoj potrazi za vreme Drugog svetskog rata u Nišu.
Već na samom „koricima“ u denbraunovskom maniru nagoveštava se uzbudljivo (raz)otkrivanje legende o Isusovim klinovima, od kojih je jedan završio u maču cara Konstantina, rođenog Nišlije. Ko pronađe taj mač, postaće gospodar sveta. Hitler naređuje hitnu istragu, a u okupiranu Srbiju dolazi visoki SS oficir Hajnrih Kan, da istraži zbirku oružja „Konstantinovo raskršće“...
Popularnosti romana „Konstantinovo raskršće“ pomogla je i činjenica da je u rekorodnom roku na Internetu osvanula i veb-prezentacija, gde čitaoci mogu izbliza da upoznaju legende,istorijske činjenice o Konstantinu, nalazištu Medijana iz čevrtog veka, naučne polemike u vezi sa rimskom prošlošću Naisusa, ali i autora, koji je pre hit-romana izdao urbanu prozu „Leva strana druma“ (2007) i zbirku priča „Lau lajf“ (2008), inspirisan mitovima i legendama rokenrola.
- Skoro pet godina sam istraživao ne samo istoriju iz Konstantinovog doba, već i izučio nacističke formacije, problematiku Drugog svetskog rata, obilazio terene u okolini Niša - kaže za „Novosti“ Dejan Stojiljković.
Glavni junak nemački oficir Hajnrih Kan, koji ostrašćeno traži tajnu Konstantina Velikog literarna je konstrukcija, ali je zato bavarski plemić Oto fon Fen autentični komandant grada. Ova jurnjava po niškim lagumama i katakombama, priča o odanosti, potarzi i strasti, uključuje i jednog četničkog majora.