OKO 200.000 predmeta u depoima Muzeja "25. maj" predstavlja poklone koje je Josip Broz dobijao od najvećih svetskih državnika. Ali, i Tito je poklanjao. U zavisnosti od ranga onoga ko je darivan, biran je i poklon. Najviše je poklanjao slike i skulpture. Prema evidencijama koje se danas čuvaju u Muzeju istorije Jugoslavije, poklonio je 160 slika i isto toliko skulptura. Poklanjao je dela savremenih jugoslovenskih autora. Maršalat je kupovao poklone, a od slikara, najbolju "prođu" su imali Peđa Milosavljević i Nikola Graovac, tako da su njihova dela, u broju od 160, zastupljena sa nešto više od 50 odsto. A "dvorski vajari" su bili Frano Kršinić i Antun Augustinčić.
Kapitalna dela, poput slika Save Šumanovića, Nadežde Petrović, Paje Jovanovića, Tito je poklonio u svega nekoliko navrata. Nehru, Naser, Brežnjev - državnici su koji su dobili možda najvrednije poklone.
Jedan od privilegovanih bio je Nehru - za sedamdeseti rođendan on je od Tita dobio sliku Paje Jovanovića "Njen prvi nastup" (A, Tito je za 70. rođendan od Beograda dobio na poklon Muzej "25. maj"). Kabinet mu tom prilikom predlaže nekoliko varijanti za poklon: srebrni servis za voće za 12 osoba hrvatske umetnice Goldoni-Jurić (cena je bila 343.453 dinara), zatim sliku hrvatskog umetnika Mencija Klenenta Crnčića "Pogled kod Kraljevice" (po ceni 250.000 dinara) i najskuplji - "Njen prvi nastup", sliku Paje Jovanovića - koja je 22. oktobra 1959. koštala milion dinara. U muzeju nemaju podatak o prethodnom vlasniku slike. Tito u gornjem levom uglu zapisuje odluku.
Supruzi Haila Selasija poklonio je ikonu iz 16. veka "Bogorodicu s Hristom i arhanđelima", avgusta 1959. Ali, kao i za sliku Paje Jovanovića, u Muzeju istorije Jugoslavije nema podatka gde je Titov kabinet nabavio tu ikonu. Prilikom posete Beogradu meksičkog predsednika Peresa Mateosa 1953. godine, koji je domaćinu doneo skulpturu iz perioda kulture Maja, uvaženom gostu poklonjena je kolekciju starog oružja. Poklon je Tito "nabavio" u Vojnom
muzeju!