Vladimir Radibratović stigao je u Atinu ranih devedesetih. Za nesuđenog arhitektu, koji je pronašao sebe na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, u svetu kaligrafije i ilustracije, ratni bubnjevi bili su preglasna muzika. Ostavivši iza sebe petnaestak naslovnih strana uglednih nedeljnika, krenuo je u zemlju u kojoj bi se najmanje osećao strancem.
Urednici tada prestižnog časopisa ENA poveravaju mu naslovnu stranu, verovatno ne sluteći da time postaju važni akteri karijere ilustratora s najvećim brojem nagrada u Grčkoj.
- Dobio sam pet nagrada EVGE, za ilustraciju i dizajn, pa po tome verovatno spadam u uzak krug priznatih. To, naravno, prija, ali meni je prvenstveno bitno što na taj način iz stručnih krugova dobijam potvrdu za određenu fazu mog neprestanog istraživanja - kaže za „Novosti“ Vladimir Radibratović.
Ni posle dvadeset godina profesionalnog bavljenja ilustracijom Vladimir ne odustaje od eksperimenta. Svaki novi posao je prilika da se upusti u novi izazov.
- Grčka je nepresušna inspiracija - priča naš sagovornik. - I Zapad i Istok, Balkan i Evropa, tradicija i visoka tehnologija, planine i more, nedirnuta prelepa priroda i haotični gradovi... A politika kao da je „podešena“ za ilustratore, satiričare. Mnogo skandala predstavlja nepresušno polje za „obradu“. Problem je što, uprkos mnogobrojnim časopisima, ima sve manje prostora za ilustraciju. U vremenima krize, kad ponestane novca, urednici često ilustraciju svrstavaju u luksuz.
Za Vladimira „nema zime“, mada se opasno smanjio broj reklamnih narudžbina, pa se silom prilika više bavi manje plaćenim, ali njemu dražim, ilustracijama za časopise. Prioritet na profesionalnom planu je porodični biznis čiji organizacioni deo čvrsto u rukama drži Vladimirova životna saputnica Mina.
- Posle samo mesec dana rada u struci, Mina je napustila posao arhitekte, a kasnije kupujemo zajedno prvi kompjuter. Kada smo 2004. dobili projekat, a zatim ga i u rekordnom roku „herojski“ odradili - zvaničnu kartu olimpijskog sela u 3D formatu, jasno je bilo da se otvara novo poglavlje za „porodičnu manufakturu“ - objašnjava Radibratović.
Mina i Vladimir trenutno „zaokružuju“ ilustrovane 3D karte mnogobrojnih turističkih destinacija. Već duže vreme bogato i mnogobrojnim priznanjima verifikovano iskustvo Vladimir prenosi na mlade, ali ne skriva da deli „teskobu“ mladih Grka.
- Mladi danas u ovoj zemlji znaju da će biti prva generacija koja će živeti lošije od svojih roditelja. Nažalost, ima i manjih militantnih grupa koje pale i uništavaju, što baca loše svetlo na opravdane proteste studenata i đaka. Po običaju, stradaju oni koji su najmanje krivi - govori Vladimir Radibratović, ako ne najbolji, onda bar „najtrofejniji“ ilustrator Grčke.

BICIKL NA RASKLAPANjE
Tajna pasija ovog uspešnog ilustratora su - bicikli. Dvotočkašima prevaljuje hiljade kilometara, jezdi stazama sećanja, kroz decenije, i vraća se u detinjstvo i Novi Sad. Upravo se sprema da sebi pokloni četvrti, pa još na sklapanje - „za u džep“.