ONO što su „Novosti“ nekoliko puta nagoveštavale, verujući da se to, ipak, neće dogoditi, desilo se: samo nekoliko dana uoči osamdesetogodišnjice izdavačke kuće „Nolit“, njena najpoznatija knjižara „Pavle Bihalji“, na uglu Resavske i Ulice kralja Milana, pretvorena je u prodavnicu garderobe „Zekstra&co“, čime je udaren još jedan šamar knjizi i kulturnoj javnosti.
Učinjeno je to bahatom voljom novih vlasnika „Nolita“, koji su pre tri godine kupujući ovu kuću obećavali brda i doline - da će za najmanje dve godine „Nolit“ preobraziti u preduzeće koje će biti ponos i budući brend Srbije, obnoviti nekada čuvene edicije i kupiti savremenu štampariju u koju će uložiti milion evra. Novi gazda Dragan Đurić, inače vlasnik „Zekstre“ i Veterinarskog zavoda, koji je i kupio „Nolit“ tada je izjavio: „Knjižare će ostati knjižare samo što ćemo neke u kojima je slabiji promet pokušati da učinimo zanimljivijim posetiocima. Prvo ćemo renovirati knjižare u Beogradu, pa onda i ostale. Planiramo da od knjižare „Pavle Bihalji“ napravimo modernu kafe-knjižaru u dva nivoa, što je svuda u svetu jako popularno.“
Od tada do danas „Nolitove“ knjižare u Užicu, Aranđelovcu i Valjevu pretvorene su u predstavništva mobilnog operatera VIP, a knjižara na Terazijama postala je butik brendirane garderobe marke „Maks Mara“.
Kada su počeli radovi u knjižari „Pavle Bihalji“, Đurić je energično demantovao naše najave da će i ovaj objekat promeniti svoju namenu, tvrdeći da će „knjige ostati na istoj adresi“. Obećanja su još jednom izneverena, pa je od utorka na ovoj adresi osvanula prodavnica jakni, džempera, košulja, nakita, torbi... Na izlogu, u kojem su do skora stajala dela domaćih i stranih klasika i savremenih pisaca, sada stoji natpis „Hit cene“, kojim se mame kupci raznih „krpica“. Tako je ime Pavla Bihaljija, jednog od osnivača „Nolita“ prebrisano kao gumicom, a čitaocima i kulturnoj javnosti ostavljeno samo da se uzalud ljute, negoduju i umesto knjiga da „čitaju“ deklaracije na garderobi! Biznis na srpski način još jednom je porazio kulturu. Ima li kraja poniženjima ove vrste?
Dragana Đurića, koji je u međuvremenu avanzovao za čelnika fudbalskog kluba „Partizan“ u sredu smo pitali zašto nije ispunio obećanje i otvorio „modernu kafe-knjižaru“. Odgovorio nam je:
- Ne isplati nam se da držimo na malom rastojanju dve knjižare. „Nolit“, naime, ima još jednu knjižaru („Laza Kostić“) u istoj ulici, pored „Beograđanke“. Nju ćemo renovirati i napraviti modernu evropsku knjižaru.