REKONSTRUKCIJA Narodnog muzeja u Beogradu, koja se finansira sredstvima iz Nacionalnog investicionog plana, počeće u maju ove godine. Prema procenama stručnjaka, pod sadašnjim uslovima ograničenog finansiranja, zdanje na Trgu Republike biće otvoreno za publiku tek za deset godina - 2018. To znači da će nacionalno blago, ako se ne pronađe neko rešenje, biti daleko od očiju javnosti bezmalo dve decenije!
U tekstu objavljenom u prethodnom broju "Novosti", piše da je u Kancelariji za NIP jasno rečeno da se iz budžeta neće finansirati rentiranje spornog depoa (koji je deo stručne javnosti ocenio kao neadekvatan za skladištenje nacionalnog blaga) u vlasništvu firme "Kunsttrans". To se u dokumentima koje su "Novosti" dobile na uvid jasno i vidi. Gde će nacionalno blago biti čuvano, ne zna se. Nezvanično saznajemo da će se u sredu na sastanaku u Ministarstvu kulture raspravljati o svim pitanjima u vezi sa rekonstrukcijom muzeja.
Inače, Narodni muzej je od NIP-a za rekonstrukciju tražio 643.692.000 dinara. Međutim, dobili su tek šestinu tražene sume - prvobitno im je dat 121 milion, a nedavno je njihov ovogodišnji budžet smanjen na 105 miliona dinara.
U izveštaju o sprovođenju projekta rekonstrukcije Muzeja, koji su "Novosti", takođe, dobile na uvid, precizno je određeno za šta će biti trošen novac iz NIP-a. Odobren je novac za grube građevinske radove, radove na fasadi (restauratorski i keramičarski, oblaganje fasade...), kao i za popravku vodovoda i kanalizacije. Pre početka svih radova planirano je preseljenje zbirki i zaposlenih. Po našim saznanjima, još se ne zna gde će zaposleni biti smešteni. Takođe, sve zbirke moraće da se osiguraju pre iznošenja iz zgrade.
Inače, Narodni muzej je prošle godine potrošio samo polovinu odobrenog novca iz NIP. Odobreno je 186, a potrošeno samo 94 miliona dinara. Muzej je, između ostalog, dobio novac za rekonstrukciju Galerije fresaka, administratora projekta, materijal za pakovanje, izradu glavnog projekta... Ni protekle godine iz NIP-a nije dat ni dinar "Kunsttransu"!
Rekonstrukcija Narodnog muzeja je veliki i ozbiljan posao, od nacionalnog značaja. Potrebni su ozbiljan plan i strategija kako da dela koja se u Muzeju čuvaju budu na sigurnom i dostupna javnosti, ukoliko rekonstrukcija bude trajala deset godina .

STANJE LOŠE
U SASTAVU Narodnog muzeja su i Galerija fresaka, Muzej Vuka i Dositeja, Spomen-muzej Nadežde i Rastka Petrovića, Muzej Lepenski vir u Donjem Milanovcu, Arheološki muzej Đerdapa u Kladovu. Poslednjih godina gotovo da ništa nije urađeno da se ovi spomenici kulture, koji se nalaze u dosta lošem stanju, obnove, iako je bilo nekoliko zainteresovanih investitora, poput opština na kojima se oni nalaze.