NIŠ - Vatromet, dolazak doajena domaćeg glumišta i pionirski entuzijazam dečice, koja u stopu prate popularne glumce, deo je slike sa početka 42. Filmskih susreta u Nišu, otvorenih na Letnjoj pozornici u Tvrđavi. Posle gromoglasnog aplauza pre svega Miri Stupici, ovogodišnjem dbitniku nagrade za životno delo „Pavle Vuisić i velikog povratka na niški festival Radmile Živković i Petra Božovića, sjajna slika pokazala je i drugu stranu, slikovitiju.

Dok je više od 2. 500 ljudi skoro euforično pozdravljalo uvek rado viđene glumce, dotle je, za razliku od njih, gradonačelnik koji je uručio ključeve grada predsednici ovogodišnjeg žirija Gorici Popović, prošao kao bos po trnju.
Amfitetar je jakim zvižducima ispratio njegovo pojavljivanje na sceni, što je brzo zasenjeno premijerom poslednjeg jugoslovenskog filma „Belle Epoljue“ (Poslednji valcer u Sarajevu). Posle 17 godina, film Nikole Stojanovića, konačno je „nadglasao“ bosanski establišment s početka 90-ih, kada se strpljivo tragalo za „minusima“ u scenariju.

42. Filmski susreti odvijaju se pod pritiscima nezvaničnih govorkanja među filmskim svetom da možda i pored glamura i nesumnjivog oduševljenja glumaca, koji dolaze na jedini festival neposredno posvećen njihovom umeću, festivala neće više biti.

-Trebalo je više filmova „Bel Epok“-a, “Noža“ i njima sličnih da snimamo ranije, da ih ranije prikazujemo, možda smo mogli da utičemo na tok ratnih zbivanja, da sprečimo krvoprolića - kaže Petar Božović, junak filma „Poslednji valcer u Sarajevu“, višestruko nagrađen nedavno na novosadskom festivalu. - Sećam se vrlo dobro snimanja, pojedinih trenutka, koje sam u kafani provodio sa bosanskim, pre svega muslimanskim narodom. Najradije sam u Vracama, gde smo osmišljavali neke od scena, drugovao sa tamošnjim meštanima, koji su me opominjali da moram nešto i pojesti kada već stalno pijem. Ko je mogao pomisliti šta će sve desti kasnije? Ja nisam, priznajem.

Radmila Živković, koju je publika izabrala za glumicu prve večeri, iznenađena je kada danas posmatra sebe u filmu, ali je istovremeno ponosna na kolege i način na koji je odigrala vrlo zahtevnu ulogu, “uz vrlo zahtevnog režisera „. “Kriterijumi su mu visoki i kada bira kuma, a to mu je Petar Božović. . . Režiser Nikola Stojanović „preporučio“ je glumce svog ostvarenja žiriju, u kome su ove godine, pored Gorice Popović, Dubravka Mijatović i Irfan Mensur.      


ONA i ON
NAGRADA Kompanije „Novosti“ Ona i On, koju je po glasovima čitalaca „TV Novosti“ pripala Jelisaveti Sabljić i Nikoli Simiću uručiće se večeras u pauzi između projekcija ostvarenja „Agi i Ema“ i „Konji Vrani“.