SVE se duboko povezalo sa životom i stvaralaštvom pesnika Krstivoja Ilića: upravo je dobio uglednu nagradu "Rade Drainac" za knjigu "Poreklo soneta", a prošlo je dva i po veka od nastanka prvog srpskog soneta koji je sačinio Zaharije Orfelin.
Sve je u visinama i spaja se u veličanstvenom krugu, govori Ilić.
- Tu je i moja radost zbog ove nagrade. Zašto? Toliko volim pesme Visokog Stevana (Stevana Raičkovića), Stevan je isto tako voleo Drainčevu poeziju, a voleo je i moju - kaže pesnik za "Novosti".
Za Ilića tvrde da određuje svoj život prema poeziji. Doslovce. Originalan pesnik, koji uspeva da ostane moderan i u duhu svog vremena, uprkos zahtevnom modelu pevanja, kakav je sonet.
On je strašni sudija, reći će Ilić, i ne mogu da ga pišu oni stvaraoci koji nisu dobro zašli u božanski predeo poezije. Jer, dovoljno je da samo jedan stih, u jednoj od tercina, ne bude dostojan čitavog teksta, pa se cela "građevina" sruši.
- Napisati sonet da bude veliki, lep i savremen i da sačuva vrednosti forme, najveća je moguća umetnost. Poručiću: pesnici, ako ne osećate da ste sposobni za potpuno posvećenje poeziji, a to znači da imate u sebi i sluh čoveka i sluh Boga, ne zalazite u sonetnu formu - kaže Ilić, kojem je nagrađena knjiga prva objavljena zbirka soneta.
Ilić priznaje da nije baš tako strog i da su mu draži i najgori pesnici od najvećih careva i kraljeva! Dodaje, ipak, da je Tvorac malom broju ljudi dopustio da budu pesnici i da ne može u jednoj zemlji biti mnogo pesnika.
- U Srbiji ima deset pesnika koji su uspeli da spoje sve ono što poeziju čini vrhunskom i besmrtnom umetnošću. Rusija ima tridesetoro, svet ima stotinu! Više nema.


ZA DECU

KRSTIVOJE Ilić dobitnik je nekoliko uglednih književnih priznanja, među kojima je i "Kruna despota Stefana", za celokupno pesničko stvaralaštvo. Takođe je uspešan i u stvaranju poezije za decu, a zastupljen je u najznačajnijim antologijama, čitankama i izborima lektire.