BEOGRADSKA publika je u Narodnom muzeju imala priliku da vidi 15 slika Paje Jovanovića (1859-1957), koje su polovinom marta 2001. godine ukradene iz aranđelovačkog muzeja, a nedavnom akcijom policije pronađene i vraćene matičnim ustanovama u kojima su bile.
Dela koja su bila izložena u Aranđelovcu predstavljaju samo deo bogatog opusa jednog od najpoznatijih slikara akademskog realizma s kraja 19. i početka 20. veka, ali daju uvid u Jovanovićevu bogatu umetničku zaostavštinu.
Posetioci izložbe mogli su da vide oštećenja koja su nastala prilikom krađe, kao posledicu lošeg i nestručnog rukovanja, kao i nepovoljnih uslova u kojima su bila. Veći deo radova je izvađen iz ukrasnih ramova, skinut sa slepih ramova, savijen u rolnu i sakriven na mestu gde su bili ugroženi i pod dejstvom vlage. Teža oštećenja, ipak manja od deset odsto, su pretrpele tri-četiri slike.
Inače, radovi na konzervaciji i restauraciji će započeti odmah po završetku predstavljanja umetničkih dela javnosti, a planirano je da završetak radova bude 10. maja - na 160. godišnjicu Narodnog muzeja.