KNJIŽEVNICA Zorica B. Peruničić (1954) nedavnim objavljivanjem romana **Modrina duše** (Postament) zaokružila je svojevrsnu trilogiju u kojoj su i knjige **Testament** i **Argument**. U novom romanu, koji je kao i prethodne objavila **Čigoja štampa** autorka se kroz zanimljivu fabulu bavila postamentima ličnosti, koje je postavila nasuprot opredmećenim materijalnim postamentima.
Četiri umetnice imenjakinje (Vasilisa): Voronjinova, Ikodinovićeva, gospođe Levije (mlađa i starija) predstavljaju, nadasve, neobične ličnosti. Prve dve nose u sebi **svetle postamente**, za sobom ostavljaju zadužbine koje generacijska smena prihvata. Nasuprot njima, dve potomkinje Levije (takođe, slikarke) nose u sebi rđave postamente, koji ih upućuju ka životnim stranputicama. Obe se odaju životnim porocima, kocki, piću, čineći pri tom fatalne postupke po sebe i okolinu.
- Tragala sam za svevremenim temama u životnoj svakodnevici - kaže nam Peruničićeva. - U zamecima stvaralačkog rada nisam imala jasno oformljenu koncepciju fabule. **Modrina duše** je psihološki roman, pun metafora i senzibiliteta. U stvari, ta modrina duše predstavlja senzibilitet mojih književnih junaka. Ukoliko je osećajnost izraženija, utoliko su duševne modrine uočljivije. U suprotnom one blede, ali ostaju prisutne u duši junaka.
Peruničićeva je svoju književnu karijeru započela još u gimnazijskim danima, kada je intenzivno objavljivala eseje u **Književnim novinama** i **Politici**. Posle uspešno završenih studija književnosti, predavala je u 14. beogradskoj gimnaziji, a već nekoliko decenija radi na pročišćavanju i doterivanju tekstova u **Novostima**, uvek, ističe spisateljica, u koordinaciji sa neposrednim autorom.
- Sa izuzetnim entuzijazmom, kao i u početku, sa istom ljubavlju pristupam tekstu. Stvaralački rad pokušavam da uskladim sa ozbiljnim poslom u novinskoj kući. I otuda su ponikli moji romani.
Osim ove zamašne trilogije, Peruničićeva je na osnovu feljtona koji je objavila u **Politici** **Crnjanski i Davičo - nepoznate paralele** objavila književno-kritičko delo **Andrić, Davičo, Crnjanski - u istom poetskom ogledalu**. A njene većobjavljivane naučne studije, stručne recenzije, književne kritike, objedinjene uskoro bi trebalo da izađu u obimnoj knjizi od 1.200 strana naslovljenoj **Esejistički profili**, opet u izdanju **Čigoja štampe**.
- Na osnovu stečenog znanja sprovodim istraživački postupak nad književnim delom. Više godina bavila sam se otkrivanjem književnog materijala nekih pisaca o kojima su drugi retko ili nisu uopšte pisali.