Udruženje izdavača i knjižara i “Večernje novosti” odredili u novi žiri za Nagradu “Meša Selimović”, čiji sastav je juče saopšten novinarima. Na spisku se nalaze 43 kritičara koji će u ponovljenom glasanju izabrati najbolju knjigu objavljenu u Srbiji i Crnoj Gori tokom 2002. godine.
U izboru novog žirija nastojalo se da budu odabrani osvedočeni kritičari, koji su pratili našu izdavačku produkciju i svoje kritičke sudove o književnim delima objavljivali u novinama i časopisima. U njemu je ostao znatan broj kritičara koji su učestvovali i u prethodnom glasanju. Vodilo se, takođe, računa da budu zastupljene sve generacije i poetike, u želji da sva književna dela budu što ravnopravnija u izboru. Prilikom izbora predstavnici Udruženja izdavača i knjižara Živadin Mitrović i Jovan Zivlak i redakcije “Novosti” konsultovali su se sa kritičarima Gojkom Tešićem, prof. dr Aleksandrom Jerkovom i prof. dr Aleksandrom Jovanovićem.
Svi kritičari lično su potvrdili da će učestvovati u izboru najbolje knjige 2002. godine za Nagradu “Meša Selimović”. Oni će svoj izbor knjiga, obrazložen propratnim tekstom veličine do 1.800 znakova, dostaviti do 17. marta. “Večernje novosti” će te predloge početi da objavljuju od 20. marta. Nagrada će biti uručena, najverovatnije, krajem aprila.
Svako predloženo delo, bez obzira na kome je mestu kritičarske, liste, dobijaće po jedan glas-poen, a knjiga pobednica biće izabrana sabiranjem svih glasova, kao što je to bio slučaj i ranijih godina.
- Ukinuli smo, dakle, različito poentiranje – pet poena za prvo mesto na rang-listi, a jedan poen za peto. Želimo još jednom da istaknemo da nemamo ništa protiv nijednog autora. Samo nastojimo da izbor bude u potpunosti regularan. U konkurenciji su, dakle, sva dela koja su bila i prilikom prethodnog neuspelog izbora, - rekao je urednik kulturne rubrike “Novosti” Dragan Bogutović.
Živadin Mitrović, direktor Udruženja izdavača i knjižara, podsetio je da će i sve ostalo biti kao do sada. Za Nagradu “Meša Selimović”, koja se sastoji od Povelje, plakete – reljefa i novčanog iznosa od 150.000 dinara, konkurišu samo dela autora koji do sada nisu nagrađivani ovim priznanjem.

Članovi žirija
U sastav novog žirija izabrani su:
Aleksandar JERKOV, Čedomir MIRKOVIĆ, Marko NEDIĆ, Dušica POTIĆ, Bojana STOJANOVIĆ – PANTOVIĆ, Vesna TRIJIĆ, Jasmina TONIĆ, Adrijana MARČETIĆ, Dragan HAMOVIĆ, Dragan BOŠKOVIĆ, Pavle ZORIĆ, LJiljana ŠOP, Petar PIJANOVIĆ, Aleksandar JOVANOVIĆ, Mihajlo PANTIĆ, Jovan PEJČIĆ, Tanja KRAGUJEVIĆ, Radivoje MIKIĆ, Mladen VESKOVIĆ, Vasa PAVKOVIĆ, Vladislava GORDIĆ, Časlav ĐORĐEVIĆ, Saša RADOJČIĆ, Zoran M. MANDIĆ, Miloš PETROVIĆ, Zoran JEREMIĆ, Aleksandar KOSTADINOVIĆ, Goran MAKSIMOVIĆ, Slađana ILIĆ, Miroslav EGERIĆ, Svetozar KOLJEVIĆ, Đorđe PISAREV, Nenad ŠAPONJA, Đorđe DESPIĆ, Vladimir GVOZDEN, Draško REĐEP, Lidija TOMIĆ, Mirko KOVAČEVIĆ, Sonja TOMOVIĆ, Slobodan KALEZIĆ, Jovn DELIĆ, Dragoljub STOJADINOVIĆ i Slađana JAĆIMOVIĆ.