Samo oni najhrabriji i najodvažniji smeju da prikažu stvarnost kakva jeste - karikaturisti. Reč za njih nije bitna, slika je njihovo oružje. Slikom prikazuju stanje.
Napraviti dobru karikaturu, a pri tome ne “dobiti packe”, već nagradu primer je i ovogodišnji laureat 35. “Pjerovog” konkursa karikature, Dragutin Gane Milanović. Nagrađen je njegov rad “Insajder”, na kome se duhovito i lako poigrao sa opterećujućom i neveselom temom naše stvarnosti pružajući ubedljiv dokaz da se istorija mogla ispisivati i karikaturom. Već je pisano da je drugu nagradu dobio Milanko Kaličanin, a treću Vojislav Milić. I da su nagrade dodeljene u utorak uvrče u Jugoslovenskoj galeriji umetničkih dela, gde je u toku izložba najboljih radova sa tradicionalnog konkursa “Novosti”.

Kruna karijere
- Presrežan sam zbog “Pjera”, a i zbog toga što ovu prestižnu nagradu dodeljuju “Večernje novosti”, list čiji sam bio dugogodišnji saradnik – rekao nam je Milanović po uručenju nagrade. – “Pjer” je kruna karijere jednog karikaturiste, i njemu teže svi koji se njome bave. Ona je izazov i magnet za sve karikaturiste koji drže do sebe.
Karikaturista Zoran Antonić, dobitnik “Pjerove” nagrade 1987. godine, smatra da ovaj konkurs ne samo zbog dugogodišnje tradicije, već i načinu tretiranja učesnika i rada je najeminentniji i da je veliki uspeh i čast učestvovati na njemu.
- Posebno mi je drago što je nagrađen moj kolega iz “Ježa”, jer se time nastavlja tradicija naše humorističke škole – kaže Dragan Rumenić, karikaturista. – Karikatura je posao koji može da se izvozi, a da se ne uvozi. Nema festivala na svetu gde neki od naših karikaturista ne dobije nagradu. Mislim da slovenska karikatura nosi primat u svetu. Naročito naše slike bez reči, shvatljive svima. Imamo izvanredne crtače.
Špiro Radulović, lekar i karikaturista, misli da tradicija ne sme da se ugasi, ni da bude manjeg kalibra od ove u Jugoslovenskoj galeriji i da mora da postoji jer pokazuje visprenost uma i sposobnost izražavanja.
- “Pjer” je velika kulturna institucija, ekološkog karaktera, koja pročišćava duh i usmerava na prave vrednosti – smatra Vojislav Milić, trećenagrađeni konkursa. – Drago mi je da je ove godine “Pjer” istupio od uobičajenog. Nagrađena je karikatura, koja nije politička.

Naše doba
Pisac Ranko Krstajić kaže da je za njega najbolji Milićev rad i da mu se dopada univerzalna tematika koju koristi. A satiričar Radivoje Bojičić Lale, urednik “Ježa”, je srećan što je ovo prestižno priznanje dobio “čovek iz njegove redakcije, koji je prvu mladost straćio u televiziji, a drugu u “Ježu”. I to mu se isplatilo”.
- Pjer, čije ime nosi ovaj konkurs je bio dobar ilustrator, komentator vremena. Današnji karikaturisti su nešto drugo, mahom dobri crtači – kaže Bratislav LJubišić, likovni kritičar. – Dominira slikovni komentar, koji svi razumeju, karikatura za sve. Da bi se neko bavio karikaturom mora da bude dobar psiholog, da poznaje ljude. A što se tiče prvonagrađenog – nasmejao se nama, na svoj način.
Sreten Karić veli da je “Pjer” sjajna stvar, da se njegovo mišljenje poklapa sa ocenom žirija. Gordan Mihić kaže da je posao žirija, kojim je predsedavao, bio lak i da su se brzo odlučili, mada je bilo 130 izlagača.
Sudeći po svemu, karikaturisti su se ove godine ozbiljno zagledali u svoje doba: odnosi između Srbije i Crne Gore, Hag, izbori u nastavcima, bolovi tranzicije, organizovan i svaki drugi kriminal, najprisutnije su teme, ali ne bez retuša, satire i duha, bez kojih bi ostale “ogoljene”. Tako da su brojne ugledne zvanice prilikom otvaranja uživale u ovim radovima, kao što će i ostali ljubitelji ove umetnosti koji se odluče za posetu Jugoslovenskoj galeriji.