STOKHOLM - Pet dana pošto je rok muzičar i pesnik Bob Dilan proglašen za dobitnika Nobelove nagrade za književnost, niko ne zna šta on misli o tome, pa ni sudije u Nobelovom komitetu.

Švedska akademija, koja dodeljuje nagrade, saopštila je da nije mogla da stupi u kontakt s Dilanom otkada je, prošlog četvrtka, proglašen dobitnikom.

Sekretarka Švedske akademije Sara Danijus rekla je da je u kontaktu s bliskim Dilanovim saradnicima, mada s njim nije razgovarala.

"Nisam uopšte zabrinuta. Imam osećaj da ćemo stupiti u kontakt", rekla je ona.

Danijus je rekla da akademija nije ulagala dodatne napora da dođe do Dilana i izrazila je nadu da će laureat prihvatiti poziv da primi nagradu na ceremoniji u Stokholmu 10. decembra.

"Ako ne želi da dođe onda ne želi da dođe. Biće to velika i lepa zabava u svakom slučaju", rekla je ona.

Dosad su jedino dva dobitnika odbila Nobelovu nagradu za književnost. Boris Pasternak je to uradio pod pritiskom sovjetskih vlasti 1958., dok je Žan-Pol Sartr, koji je odbijao sve nagrade, Nobela odbio 1964. godine.

Dilan je trenutno na turneji u SAD i tokom koncerata nije spominjao Nobelovu nagradu.

Na njegovoj zvaničnoj internet strani nema spominjanja Nobela osim u delu "knjige", gde je u tekstu od 17. oktobra o njegovoj zbirci pesama "The Lyrics: 1961-2012" piše velikim slovima "dobitnik Nobelove nagrade za književnost".