НАЈПОШТОВАНИЈИ и највољенији југословенски и српски глумац Драган Гага Николић сахрањен је у понедељак у Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу. Великана наше културе, који је Београду оставио непоновљив дух метрополе, господства, честитости, шарма и оптимизма, до његове нове сцене, небеског позоришта и филма, испратили су чланови породице, супруга Милена Дравић, многобројне колеге, пријатељи, и хиљаде његових поштовалаца.

У тишини и сузама, на челу поворке после опела био је глумац Вук Костић, Гагин суграђанин са Црвеног крста, који је носио крст, фотографију Џимија Барке, Флојда, Попаја, Прлета... носила је глумица Катарина Жутић, а ковчег су из капеле изнеле његове колеге и пријатељи Небојша Глоговац, Бранимир Брстина, Војин Ћетковић, Светислав Буле Гонцић, Жарко Лаушевић, који је стигао из Америке, и који је често обилазио Гагу док је био болестан.

Из Америке су на испраћај стигли и глумац Раде Шербеџија и глумица Снежана Богдановић, а испред капеле, у знак захвалности и поштовања за све што је оставио нашој земљи и култури, од Гаге се опростио министар Иван Тасовац.

- Српска, југословенска и европска култура остале су без једног од највећих и највољенијих глумаца... Сумњам да ће се икада више у једној личности спојити такав раскошни таленат, мангупски шарм и ендемско господство. Гага је једном приликом изјавио да се читавог живота трудио да у себе утка оно што је писало на шпици филма којим је започео каријеру: "И кад будем мртав и бео, ја бих ипак хтео да каква-таква светиљка будем." Џентлменски кодекс није му дозволио ни да помисли оно што смо сви ми знали и тада, а што осећамо и сада - да је Гага још за живота постао не само каква-таква светиљка, већ највиши и најсјајнији светионик - принц глуме, добри дух Београда, вечити трагач за истином у свету опсена, и другар за незаборав - рекао је Тасовац.

Опелу и испраћају Гаге Николића присуствовао је и министар иностраних послова Ивица Дачић, а на гробљу од глумачке легенде у име колега опростио се редитељ Горан Марковић.

- Драги Гаго, твој одлазак боли не само твоје најближе, него и хиљаде непознатих људи. Последњих неколико дана нисам наишао на човека који се није запитао какав ће њихов живот бити без тебе. Био си важан многима, а да то ниси ни знао. Твој одлазак доживели смо као лични губитак, а туга за тобом преплављује и наш град, и цео Балкан. Шта да кажемо сада на растанку? Са наше стране, од ове непрегледне масе оних који су волели твоју уметност и твој стил, могу обећати да ћемо покушати да заборавимо како те више нема - рекао је Марковић.

УМЕТНИК СВАКОДНЕВНОГ ЖИВОТА

ПОСЛЕДЊЕ овације Гага Николић добио је у понедељак на комеморацији у препуном Атељу 212. За његове многобројне поштоваоце Велика сцена са галеријом била је премала, па се путем видео-бима истовремено преносила и на Малој сцени. Бранимир Брстина, управник Атељеа, опростио се од Гаге стиховима:

"Да има неко ко ти је поред мача стао, а да није пожелео свет да поправља, да има неко ко те је такао, а да се није огрејао, да има неко ко те је срео, а да није пожелео да ти на рамену седи, да има неко ко те је слушао, а да се није грохотним смехом исплакао, да има неко ко те је само једном видео, а да се у тебе није заљубио, да има такав неко, сам би на свету био без нас", рекао је Брстина. По речима Душана Ковачевића, перо камере давно је Гагу овековечило у књизи славних, великих, највећих имена наше позоришне, филмске и животне сцене. Био је уметник обичног, свакодневног живота.

ДРЖАВНИ ВРХ

КОМЕМОРАЦИЈИ Драгану Николићу присуствовали су премијер Александар Вучић, потпредседник Владе и шеф српске дипломатије Ивица Дачић, председница парламента Маја Гојковић, министар културе и информисања Иван Тасовац, амбасадор Црне Горе у Србији Бранислав Мићуновић, као и некадашњи председник Србије Борис Тадић.
Прочитајте још:
* ПОСЛЕДЊИ ОПРОШТАЈ ОД ДРАГАНА НИКОЛИЋА: Никад отписан, увек национална класа