Гагин одлазак доживели смо као лични губитак, а минут ћутања траје данима и преплављује Балкан, речено је на комеморацији поводом смрти глумца Драгана Николића, кога су колеге и пријатељи у Атељеу 212 испратили уз звуке песме "Флојд" и громогласни аплауз.

Знали смо да ти је тешко, да сваки дан доноси бол који је само твоја Милена знала да ублажи, рекао је писац Душко Ковачевић и напоменуо да није знао да ће га Драганов одлазак толико уморити.

Ковачевић је рекао да је Драган био вољен, поштован и цењен.

Глумица Јелисавета Сека Саблић истакла је да је Драган у страшним данима болести, "сигуран поред своје Милене", углавном ћутао.

И тада је је отмен, а ни у најтежим моментима није губио дар духовитог човека. Недавно, када се у једној неприлици закашљао, ја сам га питала да ли хоће да позовем сестру да пљуне, а он мије одговорио: "не би било у реду да пљунем сестру", испричала је Саблић.

Раде Шербеџија је оценио да ће много воде протећи Савом и Дунавом док се поново не роди божанствени мангуп "као наш Гага".

Сигуран сам да би Драган Николић био у првом тиму југословенске филмске и позоришне репрезентације. За мене је он био "чиста деветка", центарфор, рекао је Шербеџија.

Стојимо овде, у овом театру, најзначајнијој сцени СФРЈ, дивне ширине и космполитског духа, у којем се твоја душа осећала сигурно и заштићено, оценио је он.

Шербеџија је рекао да су Драган Николић и Милена Дравић били заштитни знак среће, младости и лепог времена.

Легенда о дивном човеку, лепом Гаги са Црвеног Крста, живеће дуго и биће јединствена, топла, лепршава, као што је био и он. Духовниче, нежни учитељу, срећан сам што сам те познавао и имао прилике да се са тобом дружим и радим, рекао је глумац Драган Бјелогрлић.

Глумац Воја Брајовић прочитао је песму "Амиго" Арсена Дедића и подсетио да је са Драганом последњу представу играо у Загребу.

Ноћне шетње зимским градом, непомично вреде. Остају недовршене наше вечне теме. Глухо светло на раскршћу, порнографски кино, са страхом смо окусили и воду и вино. Амиго, пријатељу мој, цитирао је Брајовић.

Ја играм Бога, а Воја је леп ко Фројд, подсетио је Брајовић на Николићеве речи којом је најављена представа "Посетилац".

Од Драгана Николића пригодним речима опростили су се и Бранимир Брстина, Радмила Станковић, Радослав Зеленовић, Љиљана Тодоровић, Јагош Марковић и Милан Влајчић, истичући да већег господина, довног човека, витеза и београдског мангупа нису познавали.

Поред Николићеве супруге Милене Дравић, чланова породице, бројних колега и пријатеља, комеморацији су присуствовали и премијер Србије Александар Вучић, председница Скупштине Србије Маја Гојковић и министри Ивица Дачић и Иван Тасовац.

Драган Николић преминуо је у петак 11. марта, а биће сахрањен данас у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.